Szülő- és gyereknevelés

Mit jelent a boomer kifejezés?

Egyre népszerűbb kifejezés a boomer. Te tudod, hogy mit is jelent pontosan?

1. A köznyelv a fiatalság dolgait nem értő idősebb generációra mondja. Azokra az egyénekre, akik szerintük "maradiak" a technikai és online trendeket illetően. Lemaradás alatt azt értjük, hogy valaki már éppen, hogy felfedezte magának a Facebookot, és elkezd benne otthonosan mozogni, míg a fiatalok körében már újabb közösségi platformok számítanak menőnek, például TikTok vagy Snapchat.

2. A szó szerinti jelentése a baby boomer-ből ered, tehát a baby boom alatt (1941-1965) született korosztályra utal. A boomer eredetileg angolszász eredetű szleng kifejezés. A II. világháború után a gazdasági fellendülés miatt erősen megugrott a kisbabák születésének száma (angolul baby boom) az USA-ban. A boomer generációnak itthon sokkal nehezebb dolga volt, mint nyugaton, elég csak arra gondolni, hogy a Ratkó-korszakban, azaz 50-es évek első felében, nálunk nem a gazdasági fellendülés, hanem többek között az abortusz tilalma miatt született rengeteg gyerek.

3. Átvitt értelemben az elavultabb tudású, idősebb emberekre is mondják, aki meg van arról győződve, hogy mindenben jobbak, mint a mai fiatalok.

Fotó: gettyimages

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás