Szülő- és gyereknevelés

Tiltsuk vagy ne tiltsuk a TikTok-ot? Gyorstalpaló szülőknek, mielőtt a gyerek felregisztrálná magát az egyik legveszélyesebb közösségi platformra!

Szülőként mostanra már valószínűleg képbe kerültél arról, hogy mi is az a TikTok, de talán azzal már nem vagy teljesen tisztában, hogy milyen veszélyekkel jár, és azokat hogyan tudod kivédeni. Ebben segítünk.

Kezdjük talán azzal, hogy gyermekünk úgy is felregisztrálhat a TikTok-ra, hogy mi még csak tudomást sem szerzünk róla. És folytassuk azzal, hogy a TikTok talán a legveszélyesebb applikáció a social media platformok között.

Összegyűjtöttünk pár fontos tudnivalót, amelyeket szerintünk minden szülőnek át kellene gondolnia, mielőtt megengedné a gyerekének, hogy a TikTokra felregisztráljon.

Mi az a TikTok?

A TikTok egy zenei videókon alapuló közösségi média alkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy népszerű dalokra - akár tátogva, éneklést mímelve –, rögzítsék magukat, effekteket adjanak hozzá, és az így előállított sajátos szórakoztató rövid tartalmakat megosszák másokkal.

A SocialMediaToday szerint a TikTok 2022-re meghaladta a 1,5 milliárd aktív felhasználót, messze megelőzve ezzel a Facebookot, az Instagramot, a Snapchatet és a YouTube-ot.

Fő kérdés: biztonságos-e a TikTok a gyerekek számára?

Jó hír az, hogy mostanra az adatvédelmi beállításokat frissítették a fiatal felhasználók számára.
Az új 2021-es frissítéssel a 13-15 éves felhasználók TikTok-fiókjai alapértelmezés szerint "privát" beállításra kerültek, a 16 év alatti felhasználók által készített videók pedig alapértelmezés szerint korlátozottan letölthetők (kivéve, ha a beállításokat módosítják vagy frissítik).
A TikTok engedélye alapján a privát TikTok-fiókkal rendelkező kiskorúak videóit csak azok láthatják, akiket a kiskorú felhasználó követőként jóváhagy.

Trágárság és befolyásolás veszély a TikTok-on

Mint minden közösségi médiaplatformon, itt is folyamatosan jelennek meg serősen befolyásoló tartalmak. Mivel a TikTok leginkább a zenére és a videókra épül, a trágárság és a befolyásoló tartalmak melegágyának számít, mivel zenével és videókkal még erősebb érzelmi hatás érhető el. Az alkalmazás azonban olyan témákat is támogat, amelyek bőven túlhaladnak a 16-os besorolásnál. Érdemes tudni, hogy egy gyors hashtag-kereséssel a gyerekek könnyen hozzáférhetnek a felnőtt tartalmakhoz is, veszélyt jelentő, vírus szerűen terjedő kihívásokhoz.

Az egyre több nem megfelelő tartalom miatt a TikTokot több országban is betiltották, többek között Kínában (ahonnan az alkalmazás származik), Indiában, Bangladesben és Pakisztánban. Az USA és az Európai Unió igyekeznek keményen fellépni a TikTok ellen, illetve próbálják szigorúan szabályozni azt. Az Apple és a Google azt szorgalmazza éppen, hogy a felhasználók alsó korhatárát legalább 17 évre emeljék.

Mi a TikTok jelenlegi korhatára?

A TikTok felhasználóinak alsó korhatára 13 év. Bár ez remek hír a fiatalabb felhasználók számára, fontos megjegyezni, hogy a TikTok nem használ semmilyen korellenőrző eszközt az új felhasználók regisztrációjakor. Ez azt jelenti, hogy ha a gyerekek a szülő tudta nélkül akarnak egy új fiókot létrehozni, akkor megtehetik, és ezzel máris korlátozás nélkül hozzáférhetnek számukra nem megfelelő vagy veszélyes tartalmakhoz.

Családi párosítás funkció – fontos beállítás

A "Családi párosítás" nevű funkcióval a szülők összekapcsolhatják gyermekük fiókját a sajátjukkal, ahol közvetlenül a telefonjukról irányíthatják a közvetlen üzeneteket, képernyőidő-korlátokat állíthatnak be, és be- és kikapcsolhatják a korlátozott tartalmakat. A szülők értesítést is kapnak, ha bármelyik beállítást megváltoztatják vagy kikapcsolják a gyermekük telefonjáról.

Digitális jólét beállítás - hasznos funkció

Az alkalmazás egyik legértékesebb funkciója a "Digitális jólét" beállítás. Ha a szülő ezt a beállítást bekapcsolta, az időkorlátokat szab az alkalmazások használatára, ami segíthet a gyerekeknek mérsékelni a telefonon töltött időt.
Ez a beállítás azt is lehetővé teszi, hogy a szülő korlátozza gyermeke fiókját, sőt letiltja a nem megfelelőnek jelölt videókat. Fontos megjegyezni, hogy nem minden nem megfelelő anyagot jelölnek meg úgy, hogy arról kiderüljön, hogy miről szól valójában.

Hogyan hat a TikTok a gyerekek lelki egészségére?

Bár a TikTok remekül alkalmas arra, hogy gyerekek szociális kapcsolataikat kiterjesszék, káros hatásai is lehetnek a gyerekek mentális fejlődésére. Egyrészt a hamis információk vagy a családi értékrenddel ellentétes információk összezavarhatják a fiatalokat, másrészt mint minden közösségi médiaplatform esetében, a videók és képek rendszeres közzététele lehetőséget ad a negatív reakcióknak és a durva megjegyzéseknek – ezek feldolgozása a gyerekek, fiatalok számára még nehezebb, mint a felnőttek számára, és akár komoly lelki traumákat is okozhatnak. A rosszindulatú kommentek csorbíthatják a gyerekek önbecsülését, testképét és önbizalmát - bizonyos esetekben depresszióhoz, szorongáshoz, sőt étkezési zavarokhoz is vezethetnek.

Tiltani sem érdemes a TikTokot

Ha tiltjuk a TikTok-ot a gyermekünk hátrányba kerülhet kortársai közegében, tehát nincs könnyű dolga a szülőnek. Az ifjúság kegyetlenül ki tudja közösíteni azokat, akik lemaradnak a trendi információkról. Valahol a középút lenne a cél, illetve az, hogy tanítsuk meg a gyermekeinket az internet és az applikációk biztonságos és felelős használatára.

Gyűjti a TikTok a felhasználói adatokat?

A legutóbbi 2022-es frissítés előtt a TikTok még akkor is gyűjtött adatokat a telefonunk vágólapjáról, amikor az alkalmazást nem használtuk. Ez azt jelentette, hogy a TikTok érzékeny információkat, például jelszavakat megjegyezett és tárolt. Ezek ismeretében, azt már mindenkinek saját magának kell elöntenie, hogy zavarja-e, ha róla adatokat gyűjtenek a nagy szolgáltatók.

A TikTok talán a legveszélyesebb applikáció a social media platformok között, mivel a videós rögzítéssel nem csupán gondolatainkat, hanem teljes arcunk- vagy testképünket megosztjuk a nagyvilággal, ezzel kitesszük magunkat a troll akcióknak. A hamis, furcsa vagy megrázó információk megzavarhatják az életmódunkat és mentális folyamatainkat. Ez még felnőttek számára sem könnyű, nemhogy a gyerekeknek.

Fotó: Gettyimages

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás