Iskola

Egri vár (fotók) - A megszépült, megújult egri várban jártunk

Az egri várat mindenkinek látnia kell egyszer az életben, ha máskor nem, legalább akkor, amikor Gárdonyi Géza: Egri csillagok című történelmi regényét olvassa.
A várlátogatás természetesen enélkül is nagy élményt nyújt bárkinek, bármikor. Alábbi fotós összeállításunkkal ehhez szeretnénk kedvet csinálni.

Eger nagy történelmi múltú várának leghíresebb történelmi eseménye az 1552-es török ostrom, amikor Dobó István várvédői visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét. Az Egri Vár 2014-től Nemzeti Emlékhely, 2023-a több új attrakcióval, kiállítási-, interpretációs és rendezvényhelyszínnel, többek között baba-mama szobával, moziteremmel is gyarapodott.

Utazásunk előtt érdemes tájékozódni az egrivar.hu oldalon, hogy mikor milyen tárlatvezetéssel látogathatók a különböző termek; ugyanis nem mindig látogatható minden tárlat, úgy mint a Kazamata, a Fegyvermustra, a Hősök terme, a Börtön kiállítás, a Múlt kirakó, vártörténeti kiállítás, stb. Egyes kiállítások csak tárlatvezetőkkel tekinthetők meg, míg mások önállóan is.
A kincseket rejtő kiállítások modernek, interaktívak, gyerekcentrikusak és elképesztően látványosak - így a legkisebbek is könnyen bele tudják élni magukat a regény történetébe.

Gárdonyi sokat sétált fiával az egri vár falai között, és gazdag képzeletével segítette József fiának felidézni az 1552. évi ostrom történeteit. Ekkor gondolt rá először, hogy Gergely diák alakját megírja regény formában. Az író nagyon alapos kutatómunkát végzett a regény megírása előtt, és a mű két év alatt készült el. Gárdonyit halála után a várban temették el, a Bebek bástyán.


Egri vár főbejárat (Fotó: Kölöknet / Fodor cini)


Kilátás, háttérben a minarettel (Fotó: Kölöknet / Fodor Cini)

A legutóbbi felújításnak köszönhetően a vár főbejáratánál kialakított Déli fogadóépületben mostantól pénztárak, vizesblokk, ajándék-és kiadványbolt is várja a látogatókat. A fogadótér mellett csomagmegőrző, baba-mama szoba, információs pont és ajándékbolt létesült. Ugyanitt elkészült egy hetven fős moziterem, kizárólag csak itt megtekinthető Szász Attila rendező kisfilmje, amely az 1552-es ostromot mutatja be a mai kor gyermekének szemével. Átadták a Cipóosztóházat, ahol a korabeli gasztronómiába nyerhetünk betekintést, míg a Varkoch-kapubástya tetején egy korhű őrszoba kapott helyet.


Romkert (Fotó: Kölöknet / Fodor Cini)

Fotók a cikkben: Kölöknet / Fodor Cini

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás