Szülő- és gyereknevelés

Ne a nyaraláson akarjunk új szabályokat bevezetni a gyerekeknél - A nyaralás másra való!

A nyár a pihenés, a feltöltődés időszaka, erről álmodunk egész évben, várjuk, tervezzük. A vakáció tartalmas eltöltése mindig komoly kihívás a szülőknek, és ez természetesen életszakaszonként változó.

Nyári táborok gyerekeknek

Nyári táborokban való részvétel szuper lehetőség a kommunikatív, könnyen oldódó gyermekek számára, akik bárhol feltalálják magukat, remekül teremtenek kapcsolatot. Akik viszont zárkózottabbak, nehezen nyílnak meg, nagy eséllyel érezhetik magukat rosszul egy nyári táborban. Nekik fontos, hogy baráttal, barátnővel együtt menjenek, és ne érezzék magukat elveszve. Ottalvós tábor esetében ez különösen fontos, mert a saját környezetből való kiszakadás még a legvagányabb gyerekeket is könnyen megviselheti. A Mindwell Pszichológiai Központ szakértői szerint egy-két, legfeljebb három-ötnapos tábor bőven elég a gyerekeknek, a nyár többi részét tényleg inkább pihenéssel, lustálkodással, illetve a családdal való kikapcsolódással töltsék.

Családi nyaralás kamasszal

A családi nyaralások várva várt idejében is fel tudnak azért bukkanni problémák. Sok szülő hirtelen, éppen a nyaraláson eszmél rá, hogy a tavaly még oly cuki gyermek hirtelen mindenre fanyalog, semmi nem elég jó neki, nincs kedve részt venni a közös programokon, legszívesebben egész nap csak a telefonját nyomkodja. Egy biztos: a nyaralás semmiképp sem alkalmas új szabályok bevezetésére, így ne akkor akarjuk teljesíteni az éves nevelési penzumot és megrendszabályozni a csemetét.

A néhány hónapja működő, hiánypótló vállalkozás, a Mindwell Pszichológiai Központ blogján található remek írás szerint a legfontosabb, hogy megértsük, kamaszodó gyermekünknek már kicsit mást jelent a kikapcsolódás. Adjunk neki elegendő énidőt a nyaraláson is, vagy akár találjunk ki egy napot, amikor ő tervezheti a programot. A közös élmények gyűjtése, kirándulás, társasjátékozás, valami új dolog kipróbálása még mindig elég vonzó lesz és minden bizonnyal el tudjuk érni, hogy a mobilja helyett kicsit ránk is koncentráljon. Azt pedig el kell fogadnunk, hogy egy bizonyos életkor után a közösségi érzés, a kapcsolattartás kortársakkal fontossá válik, így ennek a családi nyaraláson is kell teret engednünk.

Nyaraláson beszélgessünk többet a gyerekkel

A nyár és a több együtt töltött idő amúgy arra is lehetőséget adhat, hogy kicsit többet beszélgethessünk a gyerekünkkel. Lehet, hogy a lazább napokon könnyebben megnyílik és beavat bennünket olyan dolgokba, amelyek őt esetleg bántják, s amelyeket az elmúlt tanévből hozott magával poggyászként a vakációba. Iskolás, de főleg kamaszkorban különösen érzékenyen érintheti a gyermeket, ha kirekesztik, egyes körök nem fogadják el, esetleg bántások érik.

Mutassunk érdeklődést a gyerek hobbija iránt

Fontos, hogy olyan környezetet teremtsünk a gyermekünk számára, ahol azt érzi, hogy nem elítéljük, hanem megértjük őt. Ha kellő empátiával hallgatjuk meg gyermekünket, akár visszaidézve a mi kamaszkorunkat is, a gyerek elmondhatja, ami a szívét nyomja, lehet, hogy már ez is közelebb visz a megoldáshoz. Segíthetünk azzal is, ha érdeklődést mutatunk a hobbija iránt, megismerjük, hogy mitől érzi jól magát, mivel tudja magát könnyebben kifejezni vagy éppen definiálni, megpróbálhatunk ennek megfelelő kibontakozási lehetőséget, kurzust, tanfolyamot, workshopot találni.

Az önismeret hozzásegíti a gyereket a magabiztossághoz

És persze nagyon fontos az önismeret elmélyítésének támogatása: ez történhet akár önismereti csoportok, vagy éppen egyéni foglalkozások keretében. Mindkettő célja a gyerekek támogatása abban, hogy ügyesen navigálják lelkük esetleges viharait, ismerjék saját erősségeiket, megfelelő magabiztossággal rendelkezzenek a nehéz, megrekedt helyzetek átbillentéséhez, félelmek legyőzéséhez. A lelki fejlődést, az önismeretet természetesen egyéni konzultáció keretében is lehet támogatni, ennek lehetőségeit is érdemes végiggondolni a közös beszélgetések nyomán.

A nyár tehát a klasszikus vakációs programok és örömök mellett arra is nagyszerű lehetőség, hogy egy kicsit rendezzük a sorainkat és felvértezzük magunkat és leginkább a gyerekeinket egy következő, kihívásokkal teli tanévre.

Forrás: hirado.hu
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás