Szülő- és gyereknevelés

Nem csak hiszti esetére NYUGISAROK – Tökéletes hely, ahol gyermekünk nyugalomra lelhet

Egy hely, ahová a kicsi elvonulhat megnyugodni, nemcsak a dührohamok esetén lehet hasznos. Akár óvodás, akár kisiskolás, egy elszigetelt kis birodalom segíthet a számukra értékes képességek elsajátításában és érzelmeik szabályozásában is.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a kisgyerekeknek igazán nagy érzelmi kilengéseik lehetnek. De hogyan nyugtassuk meg és segítsünk nekik megtalálni a lelki békét, ami oly sokszor megesik? Az egyik fő oka, hogy a gyerekek könnyen kiborulnak és érzelmeik eluralják őket az az, hogy nem értik, mit is kezdjenek mindazokkal a nagy érzésekkel, amik őket érik. Sajnos még nem használ náluk a „Vegyél egy mély lélegzetet!” Helyette kitaláltak egy sokkal jobb ötletet: alakítsunk ki számukra otthon egy nyugi-sarkot. Ennek a módszernek a segítségével támogathatjuk a gyerekeket az érzelmek feldolgozásában, és amely módszer sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mint az, amikor minket gyerekként csöndre és gondolkodásra kényszerítettek – a lakás egy üres zugában.

Az otthon egyik sarkának erre a célra való átalakítása mindenképp izgalmas projekt. Nemcsak kiválóan alkalmas azokon a napokon, amikor egy-egy hiszi roham kezelésére van szükség, hanem egy biztonságos és különleges hely is lesz, ahol a kicsi kikapcsolódhat, Alább összegyűjtöttünk mindent, amit tudnod kell egy ilyen sarok létrehozásáról, hogy a lehető legjobb és legkényelmesebb legyen gyermeke(i)d számára.

Mi is az a nyugi-sarok?

Először is fontos leszögezni, hogy a nyugi-sarok nem azt jelenti, hogy a gyerekedet sarokba állítod. Ehelyett egy olyan helyet hozhatsz létre, ahová nyugodtan elvonulhat, amikor érzelmei kezdenek eluralkodni rajta és nem tudja őket kontrollálni.

"A nyugi-sarok az a hely, ahol a felfokozott érzelmeket átélő gyermek elvonulhat magában, megnyugtathatja testét, és biztonságban felszabadíthatja magát" - mondja Donna Housman, Ed.D. (Klinikai gyermekpszichológus, a bostoni Housman Intézet alapítója).

A nyugi-sarok lehet egészen egyszerű, puha szőnyeggel és egy doboz könyvvel ellátott tér, vagy bonyolult, mint egy felcicomázott erőd, színes falakkal és a mindenféle tevékenységekhez szükséges eszközökkel teli kosarakkal. És természetesen nem szükséges az sem, hogy sarok legyen. A legfontosabb, hogy tudd, mi segít gyermekednek újra nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak éreznie magát egy olyan térben, amely el van különítve a ház többi részének zűrzavarától és zajától.

Hatékony használat esetén a sarok arra is szolgálhat, hogy legyen egy hely, ahol a kicsi saját, én-idejét tölti, ami erősíti benne a függetlenség, a felelősség és az eredményesség érzését. - Dr. Donna Housman, szerk.

Mikor használjuk?

Lehet, hogy egyelőre gondolkodási időt adsz gyermekednek hiszti esetén, a lakás egy nyugodt pontján, és időbe telik átszokni a nyugi-sarok használatára. Vagy esetleg mindkét lehetőséget szeretnéd beépíteni szülői eszköztáradba? Honnan tudhatod, hogy mikor kell használni a nyugodt sarkot és mikor a gondolkodási időt?

Szakértőink szerint a következő esetekben érdemes igénybe venni a nyugi-sarkot:

Mielőtt a dolgok elhatalmasodnának.

A nyugi-saroknak megnyugtató és hívogató atmoszférát kell sugároznia, amely mindig nyitva áll a gyermek számára, hogy bármikor beléphessen, amikor feszültnek, frusztráltnak, bizonytalannak érzi magát - mondja Dr. Housman. Fontos, hogy a szülők segítsenek a gyermekeknek felismerni azokat a jelzéseket, amelyeket testük ad nekik, hogy elvesztették a kontrollt maguk felett. Ezek például egy összeszorított állkapocs, ökölbe szorult marok, kiabálás, összevont szemöldök és a dolgok hajigálása.

Az érzelmek kontrollálására.

Ha korábban alkalmaztatok időkorlátot olyan dolgok esetén, mint például a kirívó tiszteletlenség vagy az otthoni szabályok megszegése, akkor a gyerekek számára zavart okozhat eleinte, ha a nyugi-sarokba küldöd. Ennek elkerülése érdekében kezdd azzal, hogy felfokozott érzelmekre reagálása esetén használjátok a sarkot. (Tudod, mielőtt a gyereked bajba kerülne…) Érdemes megjegyezni, hogy a túl sok izgalom ugyanolyan hatást válthat ki a kicsiből, mint a túl sok harag - mondja Dr. Housman –, ezért mindig ösztönözd, hogy a nyugi-sarokban csillapodjon le kicsit.

Amikor gyermeked úgy dönt úgy, hogy itt az ideje.

A sarok használatának egyik legnagyobb előnye, hogy a kicsiknek önbizalmat, önállóságot és önlátást tanít - mondja Allie Finkel (szociális munkás, a New York-i Kind Minds Therapy társtulajdonosa). Ennek részeként a kicsi egyre gyorsabban, és maga ismeri fel, mikor kell a nyugi-sarokban időt töltenie. Ha ez megtörténik, tudd, hogy ez a kezdete az egész életen át tartó érzelemszabályozás elsajátításának folyamatában.

A saját nyugi-sarok kialakítása.

A sarok kialakítása előtt néhány dolgot érdemes szem előtt tartanod. Finkel a következő tippeket osztja meg a sikeres kialakítás érdekében:

 • Tervezz együtt gyermekeddel! Hallgasd meg ötleteit! Ez nagyszerű módja annak, hogy az ő egyéni igényeinek megfelelően alakítsátok ki a helyet.
 • Tanítsd meg gyermekednek, hogyan tud megfelelni az elvárásoknak, hogy sikeres legyen az új térben.
 • Légy következetes. Mindkettőtöknek szüksége lesz időre, hogy megszokjátok az új helyzetet, de következetességgel és határozott, szelíd útmutatással orientálhatod, mikor használja a sarkot, míg végül a kicsi maga fogja tudni, mikor van rá szüksége.
 • Együtt dolgozzatok ki egy szabályrendszert a tér használatára. Ha megengeded gyermekednek, hogy részt vegyen a szabályok kialakításában, akkor számára a kontroll is sokkal jobban érthető lesz.

Mit kerüljön a nyugi-sarokba?

A saroknak kényelmes ülő- vagy fekvőhelyből és számos nyugtató hatású eszközből kell állnia, amelyeket gyermeked igénybe vehet. Finkel a következő elemeket ajánlja:

 • Csillogó üveg
 • Buborékfólia
 • Stressz labda
 • Fidget spinners
 • Szélkerék a légzéshez
 • Napló (idősebb gyermekek számára)
 • Selymes dolgok
 • Művészeti tevékenységhez különböző anyagok
 • Babzsák fotel
 • Takarók és párnák

Miután a sarok beváltotta a hozzá fűzött reményeket, fontos, hogy folyamatosan kérdezgesd gyermekedet az érzéseiről, mik mennek benne végbe, ami miatt a sarokba megy- mondja Dr. Housman. Ez segít a kicsinek megérteni a történteket, rendezni az átélt érzelmeit, és ami a legfontosabb, megtanulja, hogyan kezelje a hasonló helyzeteket a jövőben.

- VIA - 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás