Szülő- és gyereknevelés

Novák Katalin aláírta az új GYOD-törvényt

Ezzel a súlyos fogyatékossággal élő tartósan beteg gyereknek és szüleiknek nem kell újra és újra átesniük a körülményes procedúrán.

„Egy teherrel kevesebb a tartósan önellátásra képtelen gyermeket nevelő családok vállán” – írja Facebook oldalán Novák Katalin.

A köztársasági elnöknek több alkalommal is panaszolták érintett szülők, hogy rendszeresen át kell esniük azon a körülményes eljáráson, amely újra és újra felülvizsgálja a beteg gyermekek otthongondozási díjra (GYOD-ra) való jogosultságot, még akkor is, ha a súlyos fogyatékosságból vagy tartós betegségből eredően önellátásra képtelen gyermekük állapotának javulására sajnos nem lehet számítani.

Ennek kapcsán egy érintett olvasónkat kérdeztük, hogy családjukkal mit gondolnak Novák Katalin bejelentéséről.

"Autista gyermekünk diagnózisa óta az összes megtakarításunkat arra költjük, hogy a gyermekünk megkapja a családunkat anyagilag nagyon megterhelő fejlesztéseket. Már az óvoda vége felé egyértelművé vált számunkra, hogy soha nem élhetjük ugyanazt az életet, amit más, neurotipikus gyerekek családjai élhetnek. Én már nem térhetek vissza a régi munkahelyemre, sőt speciális helyzetünk miatt munkát sem vállalhatok, mert akkor ki tanulna a gyerekkel, ki gondozná őt, ha nem én, az anyukája.

A fiam már alsó tagozatos volt, amikor megigényeltük a GYOD-ot. Nem tagadom, számomra már maga a helyzet is megalázó volt, mert mi nem szoktunk támogatást igénybe venni, de kénytelenek voltunk. Hozzánk a lakásunkra látogatott egy illetékes személy, aki rendesen górcső alá vette a gyereket... A tartósan beteg gyermekünknek ezek után csak két évre ítélték meg a támogatást, mintha bármi is változna két év elteltével...

Örülök, hogy az újbóli vizsgálódásokkal kapcsolatos kitettség, ami újra és újra rámutat, hogy mennyire más, mennyire önállótlan a gyerekem, végre megszűnik. Megvan a saját bajunk így is, örülök, hogy ezt nem kérdőjelezik meg időről-időre. Egyértelműen örülünk a fejleményeknek, és nekünk ez komoly segítséget jelent"
- nyilatkozta Szász Mónika portálunknak.

Novák Katalin közösségi oldalán jelentette be, hogy ennek vége:

Aláírtam azt a törvényt, amely ezt a problémát megszüntette. Örülök, hogy legalább ez a teher lekerült az érintett családok válláról”.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás