Szülő- és gyereknevelés

Nyári veszélyek a Balatonnál, vízparton, amit a kisgyerekes szülők nagy része alábecsül! Szakértőt kérdeztünk

Vízirendészeti szakértő: a szülők odafigyelése szabad felszíni vizek partjain, függetlenül attól, hogy tóról vagy folyóról van szó,  életet menthet.

Hatalmas hőhullámmal köszöntött be az idei nyári vakáció, a kánikulát ki így, ki úgy igyekszik átvészelni, mindenesetre sokan a Balatonra vagy más vízparthoz utaznak hűsölni. A strand látszólag az önfeledt pihenés, a laza semmittevés színhelye, de ennek ellenére nagyon komoly veszélyforrás is lehet. A gyerekkel való strandolásra, legyünk akár a Balatonon vagy más természetes vízpart mellett, jó legalább fejben felkészülni, hogy elkerülhessük a nyári veszélyeket, és hogy a családi nyaralás, mindenki számára gondtalan maradhasson. Szakértő tanácsaival ebben segítünk.

Horváth Lászlót, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság főtanácsosát, rendőr ezredest kérdeztük arról, hogy tapasztalata szerint, melyek azok a leggyakoribb okok, amelyeket a szülők egy balatoni vagy akár más vízparti strandoláskor időről-időre figyelmen kívül hagynak.

Vízmélység és sodrás – a két legfőbb veszélyforrás gyerekkel

– Nagyon fontos, hogy a vízpartra érkezők egyfajta alapvető vízi gondolkodást is elsajátítsanak, ami leginkább a saját biztonságukat alapozza meg a nyaralás alatt.
Ez a fajta odafigyelés csak pár fontos mozzanatból áll, de életet menthet – kezdi válaszát Horváth László.

– Először is ismerjék meg azt a helyet, ahová nyaralni érkeznek, kérdezzék meg a helyi strand mederjellemzőit, hogy hol, milyen mély a víz, hogy vannak-e esetlegesen a mederben hirtelen leszakadások, lyukak (ismert a déli parton a marás jelensége, amikor a meder rövid távon sokat mélyül, szinte leszakad, ez nem látszik a felszínről), illetve hogy van-e sodrás vagy áramlás, amit figyelembe kell venni.
Ha nem tudnak megfelelően úszni, csak a nagyon sekély vízben fürdőzzenek, és lehetőleg ne béreljenek ki fürdőeszközt, SUP-ot, vízibiciklit, mert ezek azt a hamis illúziót kelthetik, hogy az úszni tudás megspórolható, de sajnos egy vízbeesés vagy csúszás esetén nagyon komoly veszélyhelyzet alakulhat ki, mert a Balatonon nem lehet látni a vízmélységet, így hamar a mély vízbe sodródhat vele bárki – teszi hozzá.

Könnyen el lehet sodródni a felfújható strandeszközökkel

– Az úszni nem tudók vagy gyengén úszók lehetőleg kerüljék a felfújható strandi fürdőeszközök (gumicsónak, gumimatrac, stb.) használatát, hiszen ezzel könnyen elsodródhatnak a szélben, és azonnal komoly veszélyhelyzet alakulhat ki, illetve jó úszók is kerüljék a szél által elsodort strandeszközök utáni úszást, mert az szintén nagyon komoly veszélyforrás – teszi hozzá a szakértő.

Aki nem tud úszni, hordjon mentőmellényt

– Nagyon fontos, hogy SUP-on, vízibiciklin, csónakon vagy egyéb vízijárművön utazók vegyenek fel mentőmellényt, ha nem tudnak megfelelően úszni, vagy nem érzik magukat biztonságban. A gyermekek, főleg a kisgyermekek esetében azt mindenképpen fel is kell adni a gyermekekre. Egy-egy megfelelő mentőmellény már 12-14 ezer Ft-tól beszerezhető, a kisgyermekek esetében ezt érdemes magunknak beszerezni, és vinni magunkkal a vízi attrakciókra. Felnőttek esetében a bérlés során kell kérni a megfelelő minőségű és kapacitású mentőmellényt, mentőeszközt – mondja.

Horváth László rendőr ezredes kifejti: ismerni kell a viharjelzés szabályait, hiszen a Balaton partján már 37 stabilan telepített viharjelző állomás működik.

Az I. fokú viharjelzés (figyelmeztetés az elővigyázatosság betartására): percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni.
A II. fokú viharjelzés (figyelmeztetés a fenyegető veszélyre): percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés esetén fürödni tilos.
II. fokú viharjelzés esetében fürdőeszközöket sem szabad használni (SUP, felfújható eszközök, vízibicikli, stb.).

– Nagyon fontos hogy az időjárás változásairól értesüljünk a vízparton, ezekre tökéletes megoldás az okostelefonokra ingyen telepíthető Meteora vagy Tavihar mobil applikációk, amelyek az időjárás vagy viharjelzés változásait hangjelzéssel is tudatják.
Fontos, hogy a nyári hőcsúcsokban, főleg a hőségriadók idején, kerüljük a 11-15 óra közötti nyílt vízterületen történő tartós kint tartózkodást, napozást, ne távolodjunk el messze a parttól, és ne aludjunk el egy-egy ilyen fürdőeszközön – figyelmeztet a vízi rendészeti szakértő.

Legfontosabb biztonsági szabályok vízparton – gyerekkel

A rendőr ezredest arról is kérdeztük, hogy mi az, amire a fentieken túl feltétlenül felhívná a szülők figyelmét, elsősorban biztonsági, és nem egészségügyi szempontból. A válaszokat a könnyebb átláthatóság kedvéért pontokba szedtük:

1. 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.

2. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.

3. A gyermekeket nem elég a strandokon szemmel követni a vízben, hanem közvetlenül mellettük kell lenni, hogy egy esetleges elmerülés vagy félrenyelés esetén is azonnal be tudjanak avatkozni.

4. Amennyiben csónakázunk, vitorlázunk vagy akár csak vízibiciklizünk, adjunk mentőmellényt gyermekeinkre, ezért érdemes vinni saját kényelmes, praktikus és megfelelő méretű saját mentőmellényeket egy vízi nyaralásra.

– Ha valaki mégis bajba kerül a vízen, vagy olyan eseményt lát, amelyből azt feltételezi, hogy más bajba került, azonnal hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot, vagy a 1817-es vízi segélyhívót, amely közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság Vízimentésirányítási Központjában végződik – mondja Horváth László rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető.

Nyitókép: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás