Szülő- és gyereknevelés

Okostelefon gyerekeknek – mire figyeljen a szülő?

Ma már okostelefon segítségével készítünk képeket, videókat, olvasunk híreket, hallgatunk zenét, nézünk filmet, telefonálunk, illetve küldünk és fogadunk üzeneteket. Az eszköz kényelmet biztosít számunkra. A gyermekek követik a szüleik példáját, sőt, otthonosabban mozognak ebben a világban. Azonban érdemes őket megtanítani a legfontosabb szabályokra az okostelefon-használattal kapcsolatban.


Szabályokat kell meghatározni

Szülőként tenni kell a gyerekek digitális biztonságáért. Meg kell határozni szabályokat az okostelefon-használatra vonatkozóan, és ezeket többször átismételni. Ezekre a szabályokra feltétlenül szükség van annak érdekében, hogy a szülő útmutatást tudjon adni a gyermekének a digitális világgal kapcsolatban. 

Természetesen nem elegendő csupán szabályokat meghatározni, azokat a szülőknek is követniük kell, hiszen ebben az esetben is igaz az, hogy a példamutatás rendkívül fontos a gyereknevelés terén. 

Az online és az offline élet közötti egyensúlyra is figyelni kell, hiszen nagyon fontos, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek az online térben. Elengedhetetlen, hogy az offline tevékenységek elsőbbséget élvezzenek az online tevékenységekhez képest. Továbbá szülőként nyitottnak kell lenni a gyerekeket érdeklő dolgokra, hiszen csak így érhető el, hogy a gyermekek bevonják a szülőket az online életükbe.

Online térben érvényes kötelezettségek és jogok

Érdemes megismertetni a gyerekekkel az online térben érvényes kötelezettségeiket és jogaikat. Tudniuk kell, hogy milyen veszélyek vannak a digitális világban, és azt is, hogy ahogy ők sem zaklathatnak másokat, úgy őket sem zaklathatják. Mindemellett a posztolással kapcsolatban részletesen át kell beszélni, hogy milyen fotók kerülhetnek feltöltésre, és a nem megfelelő képeknek milyen következményei lehetnek.

A kommentelés szabályaira is érdemes felhívni a gyermekek figyelmét, illetve tudatosítani kell bennük azt, hogy mennyit érnek a lájkok, illetve azt is, hogy a közösségi média által mutatott világ mennyiben egyezik meg a valósággal. Ezeket mindenképpen meg kell értenie a gyermeknek, mielőtt regisztrál ezekre a felületekre. Nem véletlen, hogy ezeken a oldalakon a regisztrációs korhatár 13 év.

Egyensúly az offline és az online élet között

Természetesen nemcsak az okostelefon-használat idejét és módját kell meghatározni, hanem a többi digitális eszközét is. Ehhez érdemes egy digitális házirendet készíteni, amelyben a számítógép, a tablet, az okostelefon és a tévé képernyője előtt töltött időt is célszerű meghatározni. 

Érdemes átgondolni, hogy mennyi legyen a képernyőidő, és mennyi offline program jut egy napra. Egyensúlyt kell találni az offline és az online élet között. Azt is meg kell határozni, hogy a gyermek pontosan mivel foglalkozhat az okoseszközökön, milyen videókat nézhet, milyen játékokkal játszhat, és miket tölthet le. Továbbá ki kell jelölni a kütyümentes zónákat és időszakokat. Például étkezés közben nem szabad használni ezeket az eszközöket, vagy az elalvás előtti órákban mellőzni kell a használatukat.

Elengedhetetlen, hogy a gyerekek csak olyan adatokkal regisztráljanak, és kizárólag olyan oldalakon, amelyeket előre megbeszéltek a szüleikkel. Illetve fontosak a szülői felügyeleti beállítások és a vírusirtó programok használata. Továbbá hangsúlyozni kell azt is a gyermekek számára, hogy az iskola mobilhasználati szabályait feltétlenül be kell tartani.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKreatív tréningek gyerekeknek