Szülő- és gyereknevelés

Segítség, a szobatiszta gyerekem újra bepisil! Lehetséges okok és kezelésük

Végre megkönnyebbülten dőltél hátra: a gyerek végérvényesen szobatiszta. Hónapok óta nem történt vele baleset, a pelenkákat elajándékoztad, az egész téma már a múlt homályába vész. Aztán egyszer csak - látható okkal vagy nélküle - újra mindennapossá válik a bepisilés, bekakilás. Te pedig a fejedet fogod: létezik a világon még egy hozzád hasonló szerencsétlen?

A lányom szobatisztaságra szoktatása úgy ment, mint kés a vajban. Két és fél éves korában egy hét alatt tanulta meg a vécéhasználatot, bölcsis támogatással, de különösebb szoktatás nélkül. Néhány hétig a biztonság kedvéért még tettem rá pelust éjjelre, de miután mindig szárazon vettem le róla reggel, ezt is elhagytuk. Büszke voltam magunkra, ezt remekül csináltuk.

Pont egy évvel később a családunk külföldre költözött. Sejtettük, hogy a gyerekeket meg fogja viselni, de hogy ez a gyakorlatban mit jelent, arra nem igazán voltunk felkészülve. Az első baleset a repülőn történt, majd utána legalább néhány naponta, hónapokon keresztül. Nem akartam a 3 és fél éves gyereket visszaszoktatni a pelenkára, így mindenhova több váltás ruhával indultunk el. Egyébként a kislány látszólag jól kezelte a helyzetet, vidám volt, soha nem sírt. Csak épp mintha egy évet visszaesett volna a fejlődésben.

Furcsa módon a problémát az oldotta meg, amikor több hónap várakozás után végre felvételt nyert a helyi óvodába. Nem állítom, hogy azonnal megszerette, de a világa a helyére került. Újra oviba járt, mint otthon, a napnak struktúrája lett, minden hasonlított a régi, megszokott élethez. Ő pedig nagylány lett újra.

Visszaesés a szobatisztaságban: gyakoribb, mint gondolnánk

Ami velünk történt, nem egyedi: sokféle oka lehet annak, ha a korábban szobatiszta gyerek újra bepisil, bekakil. Ha az alábbiak közül bármi érte a gyereket, nem kell meglepődni a visszaesésen:

 • kistestvér születése
 • költözés
 • bölcsőde- vagy óvodakezdés
 • a gyermek vagy egy családtag komoly betegsége
 • egy családtag halála
 • szülők közti komoly konfliktus, válás

Ezek mind olyan stresszes szituációk, amelyek kezelésére a gyereknek még nincs megfelelő eszköztára, és nagyon gyakran azt eredményezik, hogy a kicsire kevesebb figyelem jut. Ő pedig a maga módján próbálja ezt a figyelmet kicsikarni.

Ha semmi nehéz helyzet, semmi változás nem történt a gyermek életében, mégis több hónapos-éves stabil szobatisztaság után elkezd bepisilni, könnyen lehet, hogy valamilyen fertőzés okozza a problémát. Ebben az esetben minél előbb keressétek fel a gyermekorvost!

Visszaadjam rá a pelenkát?

Sok szülő gondolja kézenfekvő megoldásnak, hogy újra pelenkát adjon a gyerekre, a szakértő ezt nem javasolja. “Ha a gyerekre visszakerül a pelenka, később kezdhetitek újra a szobatisztaságra szoktatást, ami garantáltan nehezebb lesz, mint volt, ráadásul teljesen összezavarja őt. Inkább tegyél úgy, mintha nem tudnál több pelsut vásárolni, és várd ki, mit reagál a gyerek.” javasolja Andrea Olson négy, a szobatisztasággal foglalkozó könyv szerzője. Ha a helyzet úgy hozza, hogy mégis muszáj visszaadni a pelenkát, mondjuk azért, mert a bölcsődében vagy ritkább esetben az óvodában ragaszkodnak hozzá, vásárolj mosható leszoktató bugyit: ennek a hagyományos alsóneműhöz hasonlító érzete van, de megvédi valamennyire a ruházatot.

Így kezeld a szobatisztaságban történt visszaesést

 1. Kezeld a kiváltó okot! Ha egyértelmű, mi okozza a problémát, próbáld meg a kiváltó okot kezelni. Ha például kistestvér születése miatti féltékenység miatt történnek a balesetek, találj minden nap időt arra, amikor csak a naggyal foglalkozol.

 2. Legyenek természetes következmények! Semmiképpen ne kiabálj a gyerekkel, ne büntesd meg, de bizonyos természetes következményei legyenek a balesetnek - például ha bepisil a játszótéren, haza kell menni átöltözni.

 3. Dicséret! Mivel a visszaesés nagyon gyakran valamilyen stresszes helyzet, feszültség következménye, a pozitív megerősítés különösen fontos. Dicsérd sokat a gyereket, esetleg jutalmazd matricával, ha balesetmentesen megúszott egy helyzetet vagy egy egész napot.

 4. Tedd egyértelművé az elvárásaidat! Nyugodt, kedves hangnemben, de egyértelműen hozd a gyerek tudomására, hogy a vécéhasználatot várod el tőle. A kisgyerekek természetéhez hozzátartozik, hogy feszegetik a határokat. Nem azért teszik, hogy a szüleiket bosszantsák, csak szeretnék tudni, meddig mehetnek el. “Lehet, hogy arra kér, adj rá újra pelenkát, vagy nem hajlandó vécére ülni, de mindig tartsd észben: ő már szobatiszta. Ha hiszel abban, hogy szülőként a te felelősséged az irányítást, ne engedd ezt át a gyereknek.” - javasolja Olson.

 5. Tanítsd meg újra! Néha természetes, hogy a gyerek két lépést tesz előre a fejlődésben, majd egyet vissza. Főleg a még nem egész stabilan szobatiszta kicsikkel fordul elő egy természetes visszaesés. Ilyenkor ne rémülj meg, hanem kedvesen emlékeztesd arra, amit már megtanult: hogy ezeket a dolgokat a nagyok a vécébe intézik.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás