Szülő- és gyereknevelés

Szakértő: Az idén kalandtáborok helyett inkább katonai és honvédelmi táborokat választanak a szülők

Rövid elemzés arról, hogy hogyan táborozik közel negyedmillió gyermek a nyáron, illetve azt, hogy mik jelenleg a hazai trendek a nyári táborok tekintetében.

Újabb rekordlétszámot hoz az idei vakáció a táborozók számában, 230 ezer gyerek nyaral táborokban a nyár folyamán. Legtöbben közülük sport- és angoltáborban vesznek részt, míg a harmadik legnépszerűbb témát a katonai és honvédelmi táborok adják. A gyerekek valamivel több mint fele napközis táborban vakációzik, míg szüleik közül egyre többen fizetik a gyerekek üdültetését SZÉP kártyával. A 15%-os áremelés ellenére nem lankad a táborozási kedv. A Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál gyűjtötte össze a 2023-as év legérdekesebb és legfontosabb adatait a táborozás piacáról.

Az utolsó nagy rohamra készülhetnek szülők és gyermekeik, a táboroztatókról nem is beszélve, ugyanis két hét múlva megkezdődik a nyári szünet. „Még ilyenkor is nagyon jelentős a táborfoglalások száma, ugyanis sokan az utolsó pillanatokban eszmélnek, hogy egy-egy hétre még kellene élménydús felügyeletet intézni a csemetéknek, azaz tábort foglalni. A kínálat nagyon széles, több mint ezer táborturnus foglalható még, bár a legtöbb táborban már nagyon kevés hely van. Érdemes mielőbb foglalni, hogy nehogy kicsússzanak a szülők az időből.” – mondta el Tóth Béla, a Táborfigyelő portál vezetője.

Táborozók létszáma

A koronavírus által érintett két évet leszámítva folyamatosan növekszik a vakáció folyamán legalább egy hetet táborozó gyerekek száma. A tavalyi évi rekordszámot éppen meghaladva, 2023-ban 230 ezren üdülnek gyermektáborokban.

Táborfigyelő 2023 - Táborozók létszáma

Országos a táborkínálat

A minőségi táborok kínálata országos lefedettségű, ami a családoknak nyújt könnyebbséget, ugyanis a környékükön vagy a szomszédos vármegyében biztosan tudnak megfelelő vakációs lehetőséget találni csemetéjüknek, nem kell túl sokat utazni. A legtöbb gyermek Pest, Veszprém és Somogy vármegyében táborozik, míg a napközis táborok fővárosa is Budapest, valamint a vármegyeszékhelyek.

Táborfigyelő 2023 - Országos a táborkínálat

Átrendeződés tapasztalható a legnépszerűbb témákban

A tavalyi évhez hasonlóan a legtöbb gyermek sporttáborban vakációzik, viszont 2022-es ezüstérmes kalandtáborokat kevesebben választották, míg kifejezetten sokan tanulnak a nyár folyamán angolul. Előretört a katonai és honvédelmi táborok tematikája, idén a harmadik legnépszerűbb tábortémája lett. Érdekesség, hogy az idei évben meglepően sok meghökkentő, különleges vagy extrém tábor van a kínálatban.

Táborfigyelő 2023 - Átrendeződés tapasztalható a legnépszerűbb témákban

SZÉP Kártya elfogadás

Egyre több táborszervező nyitott a SZÉP Kártya elfogadására, már tíz táboroztatóból közel négy elfogadja ezt a béren kívüli juttatást is. A kártyák ezirányú felhasználása összegszerűen is növekszik, köszönhetően az eltörölt zsebeknek, illetve a pénzösszegek elköltési határidejének.

Táborfigyelő 2023 - SZÉP Kártya elfogadás15%-os áremelés

Mind a napközis, mind az ottalvós táborok esetében 15%-os áremelés történt. Ennek oka a táboroztatók költségeinek növekedése, mint a bérleti díjak, a múzeumi, strand és állatkerti belépők költségeinek emelése, de a legfőbb tétel a gyermekétkeztetés árának változása volt. Ennek hatására egy napközis tábor átlagára idén 45 ezer forint, míg az ottalvós táborok egy turnusáért átlagosan 70 ezer forintot kell fizetnie a családoknak.
Az árak tekintetében elmondható, hogy a 2018-as évhez viszonyítva nagyságrendileg másfélszeresére nőtt mindkét tábortípus díja, ezzel együtt is folyamatos a jelentkezések növekedése.

Táborfigyelő 2023 - 15%-os áremelés

Többen alszanak otthon

A tavalyi évhez képest (51%) valamivel megnőtt a napközis táborokat foglalók aránya, a gyerekek 53%-a nyaral ilyen vakációs lehetőségekben.

Táborfigyelő 2023 - Többen alszanak otthon

 

 

Kezdőfotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás