Szülő- és gyereknevelés

Kullancscsípés gyerekeknél - mit okozhat? Kullancs szakszerű eltávolítása (videó)

A kullancsok április-május-júniusban a legaktívabbak, ilyenkor a legnagyobb az esély arra, hogy családi kirándulások alkalmával, vagy árnyas, füves játszótereken, kertjeinkben megcsípjenek bennünket vagy gyermekeinket. Fontos, hogy a bőrünkbe fúródott kullancsot korán észrevegyük, mert az időnek nagy szerepe van a fertőzés szempontjából. A csípést követő néhány órában a kullancs még nem fertőz, tehát ha időben felfedezzük és eltávolítjuk, minimális lehet az esélye annak, hogy megfertőződünk.

A kullancsok leginkább a magasabb fűben és az alacsonyabb bokrokon érzik jól magukat és onnan kapaszkodnak rá a ruhánkra, bőrünkre. Ezért érdemes minden esetben zárt cipőt, ha lehet hosszúnadrágot, hosszú ujjú felsőruházatot viselni a kirándulások alkalmával, a hazaérkezést követően a kirándulós, játszóteres ruhából öltöztessük át a gyerekeket, és alaposan vizsgáljuk át a bőrüket.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

1. A kullancsot kullancskanállal vagy csipesszel, óvatosan – lehetőleg minél hamarabb – el kell távolítani, úgy, hogy a testét még véletlenül se nyomjuk össze, vagy sértsük meg, ugyanis a kórokozó éppen ekkor kerül be az ember szervezetébe, majd onnan a véráramba.

2. Ezután fertőtlenítsük le a bőrfelületet és 1-2 hétig figyeljük, hogy a csípés helyén kialakul-e valamilyen bőrreakció.

3. Olajat, krémet, hintőport szigorúan tilos a kullancsra kenni, mert ebben az esetben ugyan az állat kimászhat a bőr alól, de mindeközben önkéntelenül bejuttatja a kórokozót a szervezetünkbe.

4. Szigorúan tilos szteroid tartalmú krémet kenni a Lyme-foltokra, ugyanis azzal csak azt érjük el, hogy a tünetek hamarabb elmúlnak, a betegség azonban észrevétlenül megmarad.

- mondja dr. Kovács Anikó. A Semmelweis Egyetem Bőr,- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa.

Kullancs eltávolítása (animáció)

A kullancs eltávolítására a gyógyszertárban kapható kullancseltávolító csipesz a legalkalmasabb, de ha ilyen nincs kéznél, akkor egy szemöldökcsipesz is megteszi. A vérszívót a csipesszel megfogva határozott mozdulattal távolítsuk el.

Lyme-kór - akár neurológiai tüneteket is okozhat

Ízületi, szív- és idegrendszeri problémák jelentkezhetnek az időben fel nem ismert Lyme-kór miatt. A későn diagnosztizált betegség pedig a belső szerveket is érintő, súlyos szövődményekkel járhat. A fertőzött kullancs csípése után ugyanis nem mindenkinél jelenik meg a jellegzetes ovális alakú Lyme-folt (orvosi nevén erythema chronicum migrans), az esetek 30 százalékában pedig egyszerűen nem vesszük észre. Az időben felismert bőrtünet alapján felállított diagnózis után, célzott, 3-4 hetes antibiotikum terápiával jól kezelhető a betegség.

A körkörösen terjedő ovális bőrelváltozás, leggyakrabban 1-2 héttel a csípést követően alakul ki, átmérője eléri vagy meghaladja az 5 cm-t és megjelenése a legtöbb esetben Lyme-kórra utal, ezért amennyiben legalább három napig észleljük a bőrön azonnal forduljunk háziorvoshoz vagy bőrgyógyász szakorvoshoz – javasolja a szakember. Hozzáteszi, a foltok pár hét alatt maguktól eltűnnek, így a betegség észrevétlen marad, majd évekkel vagy évtizedekkel később okoznak neurológiai, szív vagy ízületi megbetegedéseket. Ilyenkor a késői szövődmények kialakulása után nagyon nehéz megállapítani az okokat – teszi hozzá dr. Kovács Anikó.

Vírusos agyhártyagyulladás - 1 éves kortól védőoltással megelőzhető

A kullancs csípésével terjedő másik súlyos betegség a vírusos agyhártyagyulladás, amely kortól függetlenül mindenkinél kialakulhat. A Lyme-kórral ellentétben itt nem jelennek meg bőrkiütések, a csípést követő 7-14 napban az első tünetekre jellemző a fejfájás és a lázas állapot, majd megjelenik a szédülés, tarkómerevség, amely nehéz nyakmozgatással jár. A betegség védőoltással megelőzhető, mely egy éves kortól adható – magyarázza a klinikai szakorvos. Amennyiben ilyen panaszok jelentkeznek, forduljunk azonnal a háziorvoshoz, vagy infektológushoz – teszi hozzá.

Forrás: a SOTE cikke nyomán.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás