Szülő- és gyereknevelés

Származási családunkból hozott lelki municióink meghatározzák jelenünket! Miért hasznos ismernünk családi gyökereinket?

Miért fontos tudnunk felmenőink történetét, és miért hasznos ismernünk családi gyökereinket? A kérdéseket állandó szakértőnknek, Dayfly Kriszti családkonzulensnek tettük fel. A szakember egy 36 éves fiatalember esetének leírásával tette szemléletessé, hogy milyen fontos a gondolkodásunkat, berögzült szokásainkat, elakadásainkat múltunk tükrében is megvizsgálnunk. Dayfly Kriszti írását olvashatjuk.

Milán 36 éves. Évek óta él házasságban, ami szabadon és könnyedén indult. Feleségével kezdetben mindent megbeszéltek és belevágtak bármibe, ami megtetszett nekik. Felemelő volt vele lennie. Érezte, hogy mindketten szárnyalnak és hatalmas az összhang közöttük. Azonban mindezt teljesen megváltozott a gyermekeik születése után. 
Mindketten folyamatosan a gyerekekért tettek-vettek, semminek nem tudtak már lassan örülni, s az intimitás és a kommunikáció is megromlott közöttük, állandó lett a feszültség. 

Milán transzgenerációs csoporthoz csatlakozott, mert úgy érezte, hogy a múltjából ered ez a viselkedése.

Ott hosszasan kérdezték a családfájáról. Leginkább a kommunikáció mikéntje volt a számára nagy kérdés. Miért nem tudja megbeszélni a helyzeteket a feleségével? Mért nem tudja ugyanannyira, mint korábban, hogy mit akar, mik az igényei? Mi ez az állandó félelem benne, hogy valami nagy baj lesz?

EZ IS ÉRDEKELHET: Családkonzultáció vagy családterápia - mi a különbség? Kinek van rá szüksége?

Mindannyian rendszerek részei vagyunk, amelyek közül meghatározó szerepet tölt be a származási családunk. Vannak örökségeink, bevételeink és kiadásaink, ahogy Böszörményi-Nagy Iván családterapeuta mondaná. A transzgenerációs konzultáció egyéniben, párban vagy csoportban abban segít, hogy szubjektív megéléseinket tisztábban lássuk. Ehhez szükség van egy részletes családfára. A csoport nagy valószínűséggel hatékonyabb, mint egy segítő jelenléte. A rendszerszemléletben nem ok okozati összefüggéseket keresünk, hanem hatásokra és a kapcsolataik megítélésére kérdezünk rá. A családkonzultációban az információk birtokában már a jelenben és a jövőben dolgozunk. A jövőkép fontos része annak, hogy mit tesznek ma meg az emberek azért, hogy az beteljesüljön a jelenben, így a vágyak megfogalmazása is a közös munka része, akár szoborállítási technikával.

Visszatérve Milán történetére,

a családjában mindkét ágról kiderült, hogy a döntéseknek súlyos ára volt.

Egyik felmenőjét kitagadták, mert nem a család elvárásainak megfelelően házasodott. A másik ágon pedig távolságtartó, hideg, egyoldalú kapcsolat alakult ki miután a felnőtt gyerek messzebbi városba költözött, s nem folytatta tovább a családi hagyományt, más szakmában helyezkedett el, mint apja és a nagyapja. Emellett nem emlékszik, hogy az igényei számítottak, ölelést, vígaszt kapott volna gyermekként nehéz helyzetekben. 

Családi titkok

Emellett még titkok is megfigyelhetők voltak a család életében. Például, hogy nem tudta Milán, mi miatt hagytak ki egy gyermeket a teljes örökségből a szülei. A titkok valamilyen nyereséggel szolgálnak a család számára (legyen béke, valaki védelme, stb.), azonban beépülhet a család életében, mint elfogadott, támogatott szokás, ami később már nem jár nyereséggel, inkább ön meg nem értettséggel (például miért nem tudok hatékonyan kommunikálni). Ilyen, amikor egy anya ok nélkül állandóan aggódik a gyermekéért, s leszidja minden nap, minden bátor tettért vagy azt mondja, hogy aggódom miattad sokat, mert a kistestvéred balesetben meghalt, de te csak menj és játssz nyugodtan a barátaiddal, anya majd megoldja az érzéseit.

Milán vágya, hogy újból működjön a kommunikáció a feleségével, tabuk nélkül beszélgessenek, a félelem helyett a bizalom erősödjön közöttük. 

A csoport a hallottak alapján összeszedett közösen egy listát, hogy mit tanultak eddigi életükben és a történet alapján a kommunikációról, konfliktusokról. Íme:

  • Mindent meg lehet beszélni, de nem muszáj. 
  • Ha a másikat érinti az ügy, akkor érdemes megbeszélni.
  • A másik nem tudja, hogy én mit gondolok és miért. Senki sem gondolatolvasó.
  • Ha valami nem megy, meg lehet tanulni. A kommunikáció fejleszthető.
  • Légy büszke, ha segítséget tudsz kérni akár ebben, akár másban.
  • Az élet része a konfliktus, ami megmutatja, hogy a dolgok nem fekete és fehérek, s sokszínűek vagyunk mi magunk is.
  • Rendben van egy családban, ha valaki mást gondol, mint a többiek.
  • Egy felnőtt felelőssége a saját, új családja.
  • Elég mindenki úgy, ahogy van, de másokat bántani nem előrevivő.
  • Szerethető mindenki, s ebben segít az önfelvállalás.

   „Ha elfogadjuk, hogy minden kommunikáció tanulás eredménye, az egyben azt is jelenti, hogy meg is tudjuk változtatni, ha akarjuk.”
(Virginia Satir, A család együttélésének művészete, Konfliktus Bt., Budapest, 43. oldal)

Ezen az úton türelemre, kitartásra, s bátorságra is szükségünk van.
Hogy gondolod: mi az ami egyetértést mozdít meg benned, és mi az, ami meglátást, kiegészítést igényel Tőled?
Te hogyan érzékeled milyen helyzetekben volt számodra működőképes a kommunikációd? Milyen eseményekhez vagy akár személyekhez kapcsolnád?
Mi az, amit szeretnél jobban megtanulni ezekből és gyakorolni már akár a következő napokban?

A változás miértjére sosem lesz pontos válasz, de feltételezhető, hogy Milán és felesége természetes változáson estek át, amikor szülőkké váltak, s a kisgyermekes életciklus természetes velejárója, hogy több akadályba ütközik a nyugodt kommunikáció, hiszen fáradtabbak, stresszesebbek a felnőttek, több segítségre van szüksége az anyának ilyenkor az apa viszont egyéb feladatokkal gyakran elfoglalt. Mindezek hatással lehettek arra, hogy:

a problémák léte aktiválta Milán transzgenerációból hozott félelmeit, hogy nagy baj lesz, de nem tudta, hogy hogyan változzon. A transzgenerációs csoport segített megtalálnia a saját válaszait és megoldásait.

Milán összeírta ezután azokat a mondatokat, amiket nehézség esetén hallott a felmenőitől és jelképesen visszaadta ezekből, amikről úgy gondolta, hogy nem szolgálják most az ő életét és megtartotta, amiket továbbvisz a jövőben, és szívesen elmond a gyerekeinek is. A csoportos alkalmak hatására párkonzultáció keretében gyakorolják jelenleg a feleségével az egységes kommunikációt, ahol szabadok, őszinték és könnyedek lehetnek, mindkettőjük önértékelése épül, erősödik, közös útjukat együtt építik. Munkájuknak eredménye már most látszik: egy összecsiszolódottabb, érettebb, összetartóbb a kapcsolat, amely egy életen keresztül tartó folyamat.

A változás nem egyik napról a másikra történik, amikor a konzultáción megkérdezzük a tapasztalataikat, megéléseiket, akkor kihangosodhat, hogy napról napra egy picit hatékonyabb már a kommunikáció közöttük.

Szerző: Dayfly Krisztina család-lelkesítő, dayflykriszti.hu
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás