Szülő- és gyereknevelés

Tények és tévhitek a tejről: Igaz, hogy gyulladást okoz a tej a szervezetben? El szabad hagyni a tejet a gyerekeknél?

Mi a különbség a tejcukor és a tejfehérje érzékenység között? Okozhat bélrendszeri gyulladást a túlzott tejfogyasztás vagy a tej továbbra is "élet-erő-egézség", ahogy az egykori szlogen hangoztatta? Valóban nem jut elegendő kálcumhoz az a gyerek, akinek kivesszük a tejet az étrendjéből? A sokakat érdeklő kérdésekről Polgár Annamária dietetikussal beszélgettünk.
 

A tej élettani hatását illetően, pontosabban a tej fogyasztással kapcsolatban sokszor ellenmondó információkba bukkanunk az interneten. Míg a szakemberek nagy része kifejezetten ajánlja a tejet, sok fórumon mégis azt olvassuk, hogy egyre többeknek okoz különféle tüneteket, autoimmunbetegségeket, amelyek "akár meg is szűnhetnek, ha áttérünk teljes tejmentes étrendre – általában ez az a meredek állítás, ami egészségügyi szakembereknél ki szokta verni a biztosítékot. De hiába ingatják rosszallóan fejüket a szakemberek, és hiába mondják anyáink, hogy " hiszen generációk nőttek fel finom tehéntejen", nem lehet nem észre venni, hogy az utóbbi időben látványosan növekedett a tejre érzékeny gyerekek száma, és persze a felnőtteké is.

Polgár Annamária 20 éve foglalkozik egészséges táplálkozással, dietetikusi végzettségét a Semmelweis Egyetemen szerezte, ahol jelenleg doktori képzését végzi, kutatási területe az IBS és gyulladásos bélbetegségek étrendi vonatkozásai. A dietetikus szakemberrel beszélgettünk a tejről.


Polgár Annamária dietetikus

Laktózintolerancia és tejfehérje allergia - nem ugyanaz

A laktózérzékenység és a a tejfehérje-allergiát még mindig sokan összekeverik, a két önálló betegségről van szó, amelynek növekvő előfordulása egy összetett téma, amit több szempontból is érdemes megvizsgálni a dietetikus szakember szerint. 

- A laktóz-intolerancia egy genetikai hajlam, amely a laktáz enzim hiányára vagy csökkent termelésére vezethető vissza, ami a tejcukor, a laktóz  megemésztését nehezíti meg - kezdi magyarázatát Polgár Annamária. - Ezt a jelenséget különböző populációkban eltérő mértékben tapasztalják. Például Kínában és Dél-Kelet-Ázsiában az emberek 90%-a laktóz-intoleráns, míg Észak Európában 2-20%-uk - emeli ki.
 
- A tejfehérje-allergia ettől eltérően egy immunrendszeri reakció a tejben található fehérjékkel szemben. Leggyakrabban csecsemők és kisgyermekek körében fordul elő, és gyakran az idő múlásával – életmódbeli változások, mikrobiális diverzitás, környezeti és genetikai tényezők összetettségének a függvényében – csökken vagy megszűnik.  

  • Életmódbeli változások és étrendi szokások: Az elmúlt évtizedekben bekövetkezett  életmódbeli és étrendi változások, mint pl. a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának  növekedése, befolyásolhatják az emésztőrendszer működését és érzékenységét. 
  • A mikrobiális diverzitás elmozdulása: A bél mikrobiomjának változása szintén hozzájárulhat  a tejtermékekkel szembeni érzékenység növekedéséhez. A bélbaktériumok összetételének  módosulása befolyásolhatja, hogy mely táplálékok váltanak ki intoleranciát vagy allergiás  reakciókat. 
  • Környezeti tényezők: A külső hatások, mint például a szennyező anyagok vagy különféle  kémiai összetevők, hatással lehetnek az immunrendszer működésére, ezáltal növelve a  tejtermékekkel szembeni érzékenység kockázatát. 

Feltétlenül szüksége van a gyereknek a tejre?

A mostani szülő generáció fülében még mindig ott cseng "A tej élet, erő, egészség" egykori reklámmondat, ami miatt a szülők a tünetek láttán sem merik kivenni a tejet a gyerek étrendjéből. Itt kell leszögeznünk, hogy minden olyan esetben, amikor a gyerek tünetet mutat a tejre, szakorvossal ki kell vizsgáltatni a feltételezhető érzékenységet. Polgár Annamáriát arról kérdeztük, hogy valóban jogos-e a szülők félelme attól, hogy egy esetleges tej és a tejes élelmiszerek megvonása miatt hiányozni fog a kalcium a gyerek szervezetéből. 

- Minden esetben fontos a pontos diagnózis, ne hagyjuk ki önkényesen egyik táplálékforrást sem az étkezésünkből - hívja fel elsődlegesen a figyelmet a dietetikus. - A magas tápanyagtartalmú tejtermék tápláló, és fontos fehérje-, kalcium- és vitaminforrás. A tejtermékek kizárása miatt ezeket a tápanyagokat más élelmiszerekből szükséges beszerezni. Azonban kalcium számos más élelmiszerben is megtalálható, nem csak a tejtermékekben - mondja.
 

   "A halak, mint a szardínia és a lazac, a zöld levelek mint a brokkoli, a kelkáposzta, vagy például a  mandula, gomba, fehérbab, mák, szezámmag vagy a csicseriborsó szintén jó kalciumforrások lehetnek

- hangsúlyozza a dietetikus szakember. 

- Számos növényi alapú tejalternatíva (például mandulatej, zabtej) és más élelmiszerek (például narancslé) elérhetők kalciummal dúsított változatokban. Fontos megemlíteni, hogy a kalcium felszívódása és hasznosulása a szervezetben több tényezőtől is függ, például a D-vitamin jelenlététől és az étrend egyéb összetevőitől. Ezért, ha  tejérzékenység vagy tejallergia miatt a tej kivonásra kerül a gyermek étrendjéből, ajánlott szakértői tanácsot kérni, hogy az étrend kiegyensúlyozott maradjon - mondja.

A dietetikus szakember a tejfogyasztási szokásokat összetett kérdésként kezeli, amely számos tényezőtől függ, és mindig az egyén szükségleteit és a környezeti hatásokat is figyelembe veszi a tanácsadás során. - A legtöbb nyugati társadalomban a tehéntej és a tejtermékek alapvető élelmiszerek. Azonban az európaiak 15%-a orvosi, egészségügyi vagy életmódbeli okokra hivatkozva nem fogyaszt tejtermékeket. Akik fogyasztanak, azok viszont sajnos sokszor a feldolgozott tejtermékeket, például cukorral édesített joghurtokat és tejitalokat preferálják. A teljes értékű, kevésbé feldolgozott tejtermékek fogyasztását ajánlom, mivel ezek általában kevesebb hozzáadott cukrot és adalékanyagokat tartalmaznak - teszi hozzá.

Tej nélkül is lehet kiegyensúlyozott étrendet tartani

- A tej a tápanyagok széles skáláját tartalmazza könnyen emészthető formában. Ezek a termékek könnyen hozzáférhetők és jó forrásai a kalciumnak, D-vitaminnak és fehérjéknek, amelyek létfontosságúak a csontok egészségéhez és az általános jó táplálkozáshoz. Azonban hangsúlyozom, hogy a tej nem az egyetlen forrása ezeknek a  tápanyagoknak, és a tej nélkül is kiegyensúlyozott étrendet lehet fenntartani. Laktóz-intolerancia és tejallergia esetekben jöhetnek szóba az alternatív megoldások,  mint például a laktózmentes tejtermékek vagy a növényi alapú készítmények (például mandulatej, zabtej, rizstej). 

   "A tejfogyasztás és bizonyos betegségek közötti összefüggéseket is figyelembe kell venni. Azonban a téma még mindig ellentmondásos, és a kutatások folyamatban vannak. Minden egyén más és más, így a tejfogyasztásra vonatkozó tanácsoknak is az egyéni egészségi állapotot, táplálkozási szükségleteket és preferenciákat kell figyelembe  venniük"

- mondja. 

Valóban gyulladást okoz a szervezetben a tej?

Végezetül a bennünket leginkább foglalkoztató kérdést tettük fel Polgár Annamáriának, még pedig: igaz-e a hogy gyulladást okoz a szervezetben a tej? 

- A tej és tejtermékek fogyasztásának hatása az eddigi kutatások alapján jelenleg még ellentmondásos. A tejtermékek gyulladásra gyakorolt hatása függ az egyéni intoleranciától, allergiától, valamint a fogyasztott tejtermékek típusától és minőségétől is. A bélrendszer egészségének javítása elengedhetetlen eleme a szervezet általános gyulladásának csökkentésének, és ennek egyik legjobb módja a különféle jó baktériumtörzsek rendszeres fogyasztása. A fermentált élelmiszerek a probiotikumok elsődleges forrásai, beleértve az erjesztett tejtermékeket, mint a joghurt és a kefir. Egyes kutatások szerint bizonyos tejtermékek, mint például a probiotikus joghurtok, előnyösen befolyásolhatják a bél mikrobiomját és csökkenthetik a gyulladást. 

    "Ezzel szemben van olyan tanulmány, ami arra jutott, hogy a tej fokozhatja a gyulladást a szervezetben, növelheti a cukorbetegség, a metabolikus szindróma, az autoimmun betegségek, stb. kockázatát. A tudományos és szakmai közösségben nincs tehát egységes álláspont arról, hogy a tej fogyasztása fokozza-e a betegségek kockázatát. Ugyanakkor a tejtermékek elhagyása nem vezet hiányállapotokhoz, mivel nincs alapvető szükségünk tejtermékekre a táplálkozásunkban"

- mondja. 

Alapvetően én az alábbi javaslatot szoktam kiemelni a pácienseimnek: 

  • Ha van is tejtermék az étrendben, akkor inkább a savanyított fajtákat válasszák, ide tartozik a joghurt, kefir, kemény/érlelt sajtok és a tejföl. Érdemes nem csak a tehén, hanem a kisebb testű állatok termékeit is megkóstolni, ide tartozik a kecske és juh termékek. Például az Aldiban elérhető laktózmentes változatban is pár kecske és juh tejtermék. Heti 2-3x érdemes tejtermékeket fogyasztani ebben az esetben.  
     
  • Amennyiben pedig teljesen elhagyjuk a tejtermékeket akkor a cikkben javasolt tejhelyettesítőket is választhatjuk mint alternatíva. Már majdnem minden boltban  elérhető valamilyen növényi tejhelyettesítő, sajt, joghurt, tejszín, érdemes több fajtát  kipróbálni, mindenkinek más fog ízleni. 

Szakértő a cikkben: Polgár Annamária dietetikust követhetitek a Facebookon is.
Fotó: Getty Images

Források: 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15578035/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5991203/ 
https://medicalonline.hu/tudomany/cikk/barat_vagy_ellenseg_a_tej 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5991203/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31089732/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19232475/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32899182/

Szerzői jogok: Minden Polgár Annamária által készített írásos anyag - a jogtulajdonos írásos jóváhagyása nélkül - sem  egészében, sem részleteiben nem sokszorosítható vagy közölhető, semmilyen formában és értelemben, elektronikus vagy  mechanikus módon, beleértve a nyilvános előadást vagy tanfolyamot, a hangoskönyvet, bármilyen internetes közlést, a  fénymásolást, a rögzítést, vagy az elektronikus információrögzítés bármely formáját.
Jogtulajdonos: Polgár Annamária 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás