Szülő- és gyereknevelés

Életveszélyes brahiból felmászni a vonat tetejére, szakember magyarázza el, miért!

Az utóbbi időben megszaporodtak a fiatalok körében terjedő eszement vonatkihívások és a vakmerőséget fitogtató szelfizgetés a vagonok tetejéről, ezért a MÁV nyomatékosan kéri a szülőket és pedagógusokat, hívják fel a fiatalok figyelmét: hogy vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos. A MÁV biztonsági szakemberei kérdéseinkre azt is elmagyarázták, hogy miért.
(Nyitókép: Getty Images)

Az utóbbi időben megszaporodtak azoknak az eseteknek a száma, ahol gyerekek, fiatalkorúak keverednek olyan vasúti közlekedési helyszínekre, ahol tilos lenne tartózkodniuk, és ahol egymásnak mutogatják a vakmerőségüket, szelfiznek, vonatkihívásokat teljesítsenek, felmásznak a vagonok tetejére, ami életveszélyes.
Egy gyerek nem biztos, hogy tisztában van azzal, hogy ez mekkora veszéllyel jár, de nekünk szülőknek mindenképpen felelősségünk van abban, hogy a gyerekeinket ezekről a veszélyekről felvilágosítsuk.

Ahogy a nappalok egyre hosszabbak, és egyre tovább van világos odakint, kamasz gyermekeink is több időt töltenek kint a szabadban felügyelet nélkül, amikor kíváncsiságuk fokozottabban szüli a veszélyhelyzeteket – különösen igaz ez a szünetek idejére.

A MÁV szakemberei segítségével annak jártunk utána: milyen veszélyt rejt, ha a kamasz, fiatalkorú tiltott helyen tartózkodik.


Fotó: Getty Images

Tiltott helyek a pályaudvarok környékén, nyílt vasúti pálya

Azzal kell kezdenünk, hogy senkinek sem, de egy gyereknek, fiatalkorúnak főképpen semmi keresni valója nincs tiltott vasúti területen. A vasúti közlekedés során az utasok kizárólag az utasforgalom részére kijelölt területeken tartózkodhatnak, amelyeket például a vonatjegy megvásárlásához, a várakozáshoz, a vonatra szálláshoz vagy az utazáshoz használhatnak. A tiltott helyen tartózkodásból bekövetkezett balesetek miatt a kijelölt helyeken kívül, például a peronok mellett húzódó síneken, nyílt vasúti pályán, illegális közlekedési utak mentén, átjárókban, vasúti hidakon, a rendezőpályaudvarok területén vagy figyelmeztető táblával ellátott szolgálati átjárókban) kizárólag vasúti alkalmazottak tartózkodhatnak – szól az egyértelmű szabály, ám értelmetlen tragédiák így is időnként bekövetkeznek, amire nem lehet elégszer felhívni a fiatalok figyelmét.


Forrás: Freepik

Halállal végződhet a szelfizgetés

Kérdésünkre a MÁV biztonsági szakemberei elmondták: hazánkban évente többen szenvednek súlyos égési sérüléseket, amikor vasútüzemi területen illegálisan felmásznak egy szerelvényre vagy a felsővezeték tartóoszlopára, és sajnos időnként az izgalmas kihívásnak tűnő vonat teteji szelfikészítés halállal járhat.

Jellemzően fiatalkorúak, gyermekek érintettek

2022-ben a MÁV hálózatán történt két baleset halálos áldozata és súlyos, életveszélyes sérültjei is 18 éven aluliak voltak. Meghalt az egyik kiskorú fiú, aki 2022. április 4-én este Sárospatakon szenvedett áramütést, miután felmászott egy vasúti vagonra szelfit készíteni. A másik fiú segíteni akart társán, de őt is áramütés érte, amelynek következtében súlyos égési sérüléseket szenvedett.

2023-ban többen súlyos égési sérüléseket szenvedtek, és egy haláleset is történt, amikor vasútüzemi területen felmásztak egy szerelvényre vagy a felsővezeték tartóoszlopára. A vágány melletti felsővezeték tartóoszlopára felmászva sérült meg súlyosan az a férfi, aki 2023. január 5-én a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső állomás között szenvedett áramütést.

Pár nappal később, január 8-án az esti órákban Eger-Rendező állomáson fiatalok játszottak vasútüzemi területen, ahova civileknek szigorúan tilos a belépés. Két fiatal fiú a vágányon álló, üres tartálykocsi tetejére mászott fel, a felsővezeték közelében pedig egyikük áramütést szenvedett. Egy 15 éves gyermeket a mentők súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba (később életét vesztette), társa könnyebben sérült.

Május 25-én egy tárolt tehervagon tetejére egy fiatal férfi felmászott, ennek következtében áramütést szenvedett. Az esemény az utasforgalom részére meg nem nyitott Nyíregyháza-Északi kitérő állomásán történt.
Idén március 16-án egy buliból tartott haza és képet akart küldeni barátainak egy 18 éves diák, akit éjjel 2 óra körül ért halálos áramütés, miután felmászott egy dízelmozdonyra a budaörsi vasútállomáson.

Már 2 méteres távolságból is életveszélyes a vezetékhálózat

Szigorúan tilos a járművek alá menni, alattuk átbújni, illetve azok tetejére felmászni. Már önmagában az 5-6 méter magas jármű tetejéről való lecsúszás is súlyos sérüléseket okozhat, vagy akár halálos következménnyel is járhat. A villamos felsővezeték megközelítése is életveszélyes, a felsővezetéken keresztül az energiarendszer által táplált villamos ívkisülés veszélye már 2 méteres megközelítési távolságtól fennáll, amely áramütést, súlyos vagy életveszélyes égést okoz. A felsővezeték, illetve a felsővezeték-hálózat más részeinek (oszlopok, kapcsolók) érintése életveszélyes.

Az ilyen elektromos berendezéseken, velük összefüggő szerkezeteken, teherkocsikon nemzetközi jelölések is láthatók a magyar feliraton kívül:

az elektromos nagyfeszültségre utaló villám, és a „25 kV” feszültségi érték egyértelmű feltüntetése.

Rendszeres biztonsági felvilágosítás az általános iskolákban

A MÁV a 2024-es vasútbiztonsági kampánya keretében motorvonatok és személykocsik monitorain, a budapesti pályaudvarok vágányvégi kijelzőin, valamint fővárosi és vidéki állomások infóoszlopain is felhívja a figyelmet arra, hogy a vasút veszélyes üzem, a vonatok tetejére, ütközőire vagy más elemeire felmászni életveszélyes és tilos. A területi vasútbiztonsági szervezeteink is kiemelt figyelmet fordítanak a megelőzés fontosságára, a MÁV szakértői rendszeresen keresnek fel általános iskolákat, és 7-8. osztályos tanulóknak előadásokat tartanak a vasút veszélyeiről.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás