A hónap ábrája

Még mindig kevés a soknak vélt testmozgás

A Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) 2012-es felmérése megerősítette a tényt: nem sportolnak eleget az európai fiatalok. Pedig afiatalkorban végzett rendszeres sportolás segít a csontok egészséges fejlődésében, az elhízás és mentális betegségek megelőzésében, típusától függően pedig (például vízben végzett gyakorlatok) az asztma vagy akár a cisztás fibrózis kezelésében.

A 2012/2013-as tanévtől minden első, ötödik és kilencedik évfolyamon kötelező a heti öt testnevelés óra hazánkban. A döntés nem aratott ugyan osztatlan sikert, főként a felszerelések, tanárok és tornatermek hiányából adódóan, ám még ez a mozgásmennyiség is kevesebb az egészséges minimumnál.

Ugyanis a nemzetközi ajánlás szerint egy gyermeknek átlagban legalább 60 percet kellene naponta aktív fizikai tevékenységre fordítania, Európában azonban ötből mindössze egy fiatal felel meg ennek a követelménynek.


Az adatok alapján a 11 éves korosztály képviselői Ausztriában, Írországban és Spanyolországban a legmozgékonyabbak, de nekik is csupán 30%-uk sportol rendszeresen. A legkevésbé Dániában, Franciaországban és Olaszországban adnak a testmozgásra.


A lányok a felmérés alapján minden esetben hajlamosabbak a „lustább” életmód folytatására, alátámasztva ezzel az elméletet, miszerint a fizikai tevékenységre való hajlandóság a nemek függvénye is. További aggodalomra ad okot, hogy a legtöbb országban 11 és 15 éves kor között látványosan csökken a fizikai aktivitás mind a fiúk, mind a lányok körében.

Ennek a jelenségnek az előidézője vélhetően az, hogy a kamaszkorral nem csak a szabadidős tevékenységek változnak meg, hanem a teljes érdeklődési kör is. Kevesebb idő jut a barátokkal való játékra, iskolai sportklubokra, ellenben szinte egész nap remek elfoglaltságnak minősül a különböző technikai-elektronikai eszközökkel való bíbelődés, az internet, a közösségi portálok.

A játszóterek EU szabvány szerinti átalakítása is részben kontraproduktív. Ugyanis egyrészt biztonságosabbá tette ugyan a kisebb gyermekek számára a szórakozást, viszont ezzel együtt ellehetetlenítette a nagyokét.

A szigorúan méretezett hinták és csúszdák 6 éves kor felett már egyáltalán nem tűnnek vonzónak, nagyobb gyerekekre tervezett játékszerek pedig ritkán találhatók a játszótereken, pedig használatuk intenzíven megdolgoztatná a fejlődő szervezetek izomzatát.

Vörös Dóri

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás