Ajánló

12 ok, amiért el kell olvasnod Ben Miller karácsonyi történetét

Épp jókor, december elejére érkezett meg hozzám Ben Miller – Amikor megmentettem a karácsonyt című ifjúsági regénye, így hát nem is volt kérdés, hogy ebben az évben milyen olvasmánnyal hangolódom majd az ünnepekre. Arra gondoltam hát, hogy kivételesen nem egy klasszikus ajánlóval érkezem a könyvről, hanem december lévén, 12 pontba szedem az érveimet arról, hogy szerintem miért érdemes bekerülnie a karácsonyfa alá ennek a remek kis kötetnek. Íme!

1)) Ben Miller legalább olyan jól ír, mint ahogyan filmekben játszik.

A színészt itthon leginkább a Johnny English komédiákból, a Paddington 2 animációs filmből és a nagy sikerű Bridgerton című sorozatból ismerhetik a nézők, amely gyors felsorolás szerintem rögtön arról is árulkodik, hogy Miller igen változatos szerepekben bizonyított már eddig. Az írói énjét azonban eddig itthon még nem ismerhettük, garantálom, hogy ezentúl azonban alig várjuk majd a külföldön már megjelent köteteinek magyar fordítását.

2)) Elrepít egy ismeretlen, mégis ismerős világba. Arra a vidékre, ahol manók flangálnak az utcán, és ahol egyetlen emberrel sem találkozni. Szánhúzó kutyákkal és beszélő rénszarvasokkal annál inkább.

3)) Egész érdekes információkhoz juthatunk a manók életkoráról és egyéb életviteli szokásairól. Mert hát mi egy emberöltő egy manóéhoz képest, te tudod?

4)) Végre nem csak a dalból ismerhetjük meg Rudolfot, a piros orrú rénszarvast.

És azt is megtudhatjuk, hogy nem csak az orra rendkívüli, hanem a dumája is.

5)) Belecsöppenhetünk egy olyan történetbe, amit még sosem hallottunk a Mikulás körüli mondakörökből. A történet szerint ugyanis Karácsony apó nem egy nagy pocakos, ősz hajú pasas, hanem egy „átlagos” manó. Vagy mégsem?

6)) Megtudhatjuk az igazságot arról, hogy miért nem bukik le sosem a fehér szakállú karácsonykor. Vagyis...majdnem sosem. Annyit megsúgok, hogy köze van a hiper sebességhez, de nem úgy, ahogy gondoljátok!

7)) Mindegy, hogy olvasás előtt hittünk, vagy sem a Mikulásban, (vagy Karácsony apóban, ahogy a szerző nevezi), ezentúl hinni akarunk benne. Hogy miért? Mert ebben a történetben olyan erősen dominál a remény és a szeretet érzése, hogy egészen elmosódik számunkra, mi a valóságos és mi nem.

8)) Kiderül, hogy miért is olyan emberi számunkra a Mikulás, még ha egy misztikus figurának is képzeltük eddig. Ha elolvasod, számodra is kristálytiszta lesz, miért ismered olyan jól gyerekkorod óta a rénszarvasok gazdáját.

9)) Rájöhetünk, hogy karácsonykor sem pompázik minden ünnepi fényben, és hogy még ezzel együtt is szeretjük ezt az időszakot. Mert nehézségek mindig akadnak, még Karácsony apó életében is. Elhiszitek? Ezután már biztosan.

10)) Igazi időutazás pereg le a szemeink előtt. És még időgép sem kell hozzá: elég egy beszélő rénszarvas, meg egy szuper szán.

11)) Elgondolkodhatunk rajta, hogy mi a számunkra legfontosabb nem csak az ünnepben, de az életben is. Így tesz Karácsony apó is, amitől minden új megvilágításba kerül az égősorok vakító fényében és azon túl is.

12)) Ráébredhetünk, hogy mivel csak ez az egy életünk van, ideje kezünkbe venni a sorsunk irányítását és aszerint cselekedni, amit a lelkünk, a szívünk diktál. Például azokkal lenni, akik igazán fontosak nekünk, amiket a legjobban szeretünk. És mi lehet ennél esszenciálisabb karácsonykor?

 

Ben Miller – Amikor megmentettem a karácsonyt
(Móra Könyvkiadó – 2022.)

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás