Ajánló

Bánat nélkül nincs boldogság – Az Agymanók 4 legfontosabb tanítása

Keressük a vidámságot, hajtjuk az euforikus élményeket, megörökítjük (és megosztjuk) az összes mosolyt és elhessegetünk minden negatív gondolatot, elvégre, hogy is vihetnének a könnyek közelebb A Boldogsághoz? A 2015-ben mozikba került Agymanók (Inside Out), miközben a gyermekek szórakoztatását helyezi előtérbe, tükröt tart a felnőtt nézők számára is, és rávilágít, hogy sokszor csak magunknak ártunk, ha túltoljuk a boldogságot.

Ahogy azt a neves boldogságkutató, Sonja Lyubomirsky is elismeri, noha a pozitív érzelmek – így a jókedv, a derű – határozottan a boldogság összetevője, a recept ennél több alkotóelemből áll. Amíg nem értjük meg, miként fűszerezik egyes érzelmeink életünk eseményeit, hogyan irányítják cselekedeteinket,  valószínűleg nem kérünk repetát a végeredményből.

Pontosan ezt láthatjuk a Pixar 2015-ös, Agymanók (Inside Out) című meséjében is, amely a 11 éves, Minnesota-beli Rileyról szól; pontosabban Riley érzelmeiről, melyekből az alkotók – az egyszerűsítés jegyében – ötöt jelenítenek meg. Derű, Bánat, Harag, Undor és Majré a kislány agyában található Fejhadiszállásról irányítják Riley cselekedeteit és hangulatát.

  

Fontos megjegyezni, hogy nem random érzelmekről beszélünk, amelyeket a rajzfilm-készítők “szimpatikusnak” találtak. Az 5 főhős a 6, Paul Eckman (az Agymanók egyik szakértő tanácsadója) által univerzális érzelemnek nevezett csoporthoz tartoznak – a 6., Meglepődés úgy fest, nem brillírozott a castingon.

S hogy miért is nevezzük őket univerzálisnak? Mert Eckman kutatásai során számos kultúrát vizsgált meg, és úgy találta, hogy ezt a hat érzelmet a világon mindenütt felismerik, amely gyönyörűen mutatja, hogy az emberek, bárhonnan is származzanak , ugyanazokkal az érzelmekkel, félelmekkel, aggodalmakkal és vágyakkal élnek együtt, mint mi.


Agymanók 1.1

A rajzfilmben úgy fest, Derű a főnök, azonban elismeri, hogy legtöbb társa nélkül nem végezhetné hatékonyan munkáját. Undor segít Riley-nak távol maradni a mérgező ételektől – és a toxikus kapcsolatoktól – addig a lány a mindig a legrosszabb forgatókönyvet előre vetítő Majré révén kerülheti el a veszélyes helyzeteket, Harag pedig segít neki megvédeni magát másoktól, sőt, esetenként a hokipályán is hasznos társnak bizonyul… de vajon mi a bánat lenne Bánat funkciója?

Derű ugyanis mindenáron boldoggá akarja tenni Rileyt, amit képtelen összeegyeztetni a Bánat által táplált szomorúság létezésével, s ezért próbálja minél inkább kizárni ötödik társukat az irányításból.

 

A cikk teljes terjedelmében a Pszichoforyou online pszichológiai magazinban jelent meg és itt olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: ajánló, video

Kölöknet hozzászólás

aláírás