Ajánló

A fegyver ravaszán nem csak egy ujj van

Iskolai lövöldözés, és ami mögötte van

Vannak olyan cikkek, amiknek a megírását legszívesebben a végtelenségig halogatná az ember. Mert bízik, reménykedik benne, hogy a probléma egyszer csak megoldódik, és mégsem kell róla írni. – A Pszichoforyou cikkét ajánljuk.

Vannak olyan cikkek, amiknek a megírását legszívesebben a végtelenségig halogatná az ember. Mert bízik, reménykedik benne, hogy a probléma egyszer csak megoldódik, és mégsem kell róla írni. Ilyen volt nekem az iskolai lövöldözések témája: ez a nehéz, sok-sok fájdalmat hordozó téma, amiről a híradások még akkor is komoly indulatokat képesek kiváltani, ha tőlünk több ezer kilométerre történik az eset. A hírek pedig jönnek, most már lassan minden hónapra, ha nem minden hétre jut egy… De vajon miért történik ez? Milyen okok állhatnak a háttérben, és mit tehetnénk, hogy soha többé ne kelljen az iskolapadban agyonlőtt gyerekekről hallanunk?

ColumbineNewtownParklandSanta Fé – csak néhány azok közül az amerikai városok közül, ahol az elmúlt években egy átlagosnak induló hétköznapi reggel rémálommá vált, amikor felfegyverzett diákok nyitottak tüzet a társaikra és a tanáraikra. Míg ezeknek a városoknak a neve lassanként már kizárólag az áldozatok számának hívószavává válik az emberek emlékeiben, az újabb és újabb iskolai lövöldözések hírére a legtöbben kétségbeesve keresik a választ a miértekre és a hogyanokra. Egyszerű választ szeretnénk, amitől legalább valamennyire megnyugodhatunk, elraktározhatjuk az információt a tudatunk megfelelő rekeszébe, levéve róla a „felfoghatatlan” címkét – a helyzet azonban ennél sajnos jóval bonyolultabb. Nézzük, ki lehet a „hibás”!

„Honnan volt egyáltalán fegyvere?”

„Mindig sejtettem, hogy előbb-utóbb nálunk is megtörténik. A kérdés csak az volt, hogy mikor” – a legutóbbi, Santa Fé-beli, tíz halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözés egyik túlélőjének szavai ezek, amikkel a fiatal lány öntudatlanul is az egész világ számára érzékletesen leírta az amerikai iskolások helyzetét. Mára olyan gyakorivá váltak a lövöldözések, hogy egy átlagos, Egyesült Államokban élő diák számára lassan veszélyesebb lehet iskolába menni, mint katonai szolgálatot teljesíteni.

Az idei 22., texas-i lövöldözéssel együtt ugyanis már többen váltak iskolai lövöldözés áldozatává, mint ahányan az amerikai hadsereg tagjai közül szolgálatteljesítés közben ebben az időszakban meghaltak.

A cikk teljes terjedelmében a Pszichoforyou online pszichológiai magazinban jelent meg és itt olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás