Ajánló

„A szülőknek tisztázniuk kellene magukban, hogy a gyerek jegye nem őket minősíti”

– A Pszichoforyou online pszichológia magazin Jocó bácsival készült interjúját ajánljuk

Pár nap múlva kitör a vakáció, és ezzel együtt beindul a bizonyítványposzt-dömping a közösségi oldalakon. Mi a helyzet azokkal, akiknek nem színötös az év végi papírjuk és nem állnak sorba a kitűnő bizonyítványért járó ajándékkönyvekért? Vajon sikertelenek és vesztesek ezek a diákok? És a szüleik? Netán tanulásra kell fogni ezeket a nebulókat a szünidőben? Egyáltalán, mit csináljanak a gyerekek a nyári szünetben? A Pszichorofyou kértezte Balatoni Józseftől, közismert nevén Jocó bácsitól, a népszerű történelemtanártól.

Balatoni József (Jocó bácsi)

Az év végi bizonyítványversenyben a „nyertesek” büszkén posztolják a jelesekkel teletűzdelt dokumentumukat, míg a „vesztesek” hallgatnak, vagy irigykednek a kitűnő diákokra, és a szüleikre. Mire jó ez a versengés?

Semmire sem, és legfőképpen a gyerekeknek ártalmas. A szülők közötti versengés azonban nem az iskolával kezdődik, hanem valójában a gyerek születésekor. Hányszor hallani anyukákat arról beszélgetni, hogy ki milyen könnyen szült, kinek a babája fordult át először, vagy kinek a gyermeke emelte fel előbb a fejét, indult el, kezdett beszélni. Ez az összeméregetés az iskolás években csak fokozódik, hiszen piros pontok, kis csillagok, mosolygós vagy éppen szomorú jelek, majd valós érdemjegyek tükrözik a diák teljesítményét.

Sajnos, ezzel a versengéssel a szülők a saját gyermekeik lelkét nyomorítják meg, hiszen a – sokszor túlzott – elvárásaik mentén kialakult szorongás és stressz egyszerűen átmegy a gyerekre. Talán az egyik legnagyobb feladat szülőként a gyermekbe plántált vágyakat elengedni…

Az apák vagy az anyák teszik magasabbra a mércét?

Tapasztalaton szerint különösen az apukák fogadják el nehezen, ha a gyerekük valamilyen képességzavarral küzd. Kudarcként élik meg, ha nem olyan tökéletes, mint amilyennek ők elképzelik. A szülők egyfajta önmegvalósítási lehetőséget látnak a saját gyerekükben. Ha az szuper eredményeket produkál, akkor a felnőtt fürdik a gyerek sikerében. Pedig lehet, hogy nincs is köze hozzá! Sok esetben nem feltétlenül a szülőkön múlik az iskolai siker! Persze van ellenpélda is.

 

A cikk teljes terjedelmében a Pszichoforyou online pszichológiai magazinban jelent meg és itt olvasható.


Névjegy

Balatoni József történelemtanár. Budapesten, a XV. kerületi Kontyfa Általános Iskola, Szakiskola és Középiskolában tanít 2013 óta. Gyerekkora óta tanár szeretett volna lenni, és valahogy másképp, a hagyományostól eltérően tanítani. Hivatásában ötvözni az élménypedagógiát, a játékpedagógiát, a kooperatív pedagógiát, a drámapedagógiát és ezek sajátos egyvelegével tanít. Alapelve, hogy a diák minőségi időt töltsön el az iskolában, ahol érezze a fejlődését, érezze jól magát és megszeressen tanulni. Mert alapvetően az iskola egy nagyon jó hely. Csak meg kell nekik mutatni, mi is benne a jó és mitől lehet még jobb.

Jocó bácsi hivatalos oldalát itt érheted el.

Ha érdekel Jocó bácsi Tanulj szabadon, taníts szabadon című könyve, itt megrendelheted!

 

 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás