Ajánló

Diákmunka: a hasznosan töltött szabadidő!

Csemetéje nem értékeli a pénzt, sem a befektetett munkát? Azzal szembesül, hogy gyermekének egyre hosszabb a kívánság listája, ellenben lógatja a lábát? Egyetemre akar menni, de nincs miből albérletet is fizetni?

Napjainkban sajnos az tapasztalható, hogy a fiatalok nem szeretnék a kisujjukat sem mozdítani, még ha az az érdeküket is szolgálja. Sőt, lehet a lakásból sem lehet kirángatni, hogy éljék az életet, ne pedig a kiber világban éljenek a virtuális barátaikkal.

Nem ismerik fel, hogy későbbiekben milyen hátrányuk fog származni ebből a hozzáállásból a munkakeresésben.

A jövőben

Ismeretes, hogy a munkafelvételnél a tapasztaltabb jelentkezőt részesítik előnyben, hiszen a legtöbb helyen „1-3 év tapasztalatot” kérnek.

Jogos a kérdés, hogy hogyan legyen egy pályakezdőnek tapasztalata? Számtalan cég hirdet gyakornoki programot, melynek alkalmával a diák elsajátíthatja a későbbiekhez szükséges tudást, akár később főállású dolgozójává is válhat a cégnél.

A munka alkalmával személyes kapcsolatokat tudnak kialakítani, ezen kívül jártasak lesznek a munkavilágában. Megérti a munkával járó kellemetlenségeket, mint például, hogy nem lehet késni, mert az szankciókat von maga után.

A diákmunka

Az iskolaszövetkezetek által szervezett munkák széles skálán mozognak: könnyű fizikai, irodai, host/hostess, műszaki, informatikai és vendéglátói munka.

Fontos, hogy a munkaszerződés rögzíti a bért, a munkaidőt és a pozíciót is, így a diák törvényesen és jogilag is teljes biztonságban van, mivel az iskolaszövetkezet egyben a diák jogi képviselője is.

16 éves kortól tudnak dolgozni a diákok, szülői beleegyezéssel, ill. nyáron már 15. életévüktől dolgozhatnak, sőt az egyetemisták közül a passzíváltattakat is foglalkoztatják 25 éves korukig.

Nem megy az iskola kárára

A diákmunka sokszínűsége mellett a rugalmasságot is ki kell emelni. Nem szabad azt hinni, hogy a diákok összes szabad idejét elveszi a munka, vagy erre kötelezné az iskolaszövetkezet.

Nincsen kötött beosztásuk, és akkor mennek dolgozni, amikor tudnak, és szeretnének, sok munka alkalmazkodik az iskolai/egyetemi tanórákhoz. Ez azt jelenti, hogy nem veszi el a diáktól az összes hétvégéjét, idejét.

Sok alkalmi munka is szerepel a repertoár között, ezen kívül sok munkánál 4, vagy 6 órás műszakot is lehet vállalni.

A több mint 20 éve működő MŰISZ iskolaszövetkezet weboldalán (https://www.muisz.hu) további információkat találhatnak. Nevük biztos garanciát jelent a munkaerőpiacon, jelenleg több mint 41.000 munkavállalóval, és 300 munkaajánlattal büszkélkedhet.

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás