Ajánló

Engedd szabadon! – Amiért jó kint játszani

Napjainkban a kávéspoharakra ráírjuk, hogy a benne lévő dolog forró lehet; a lakásban a sarkokat eltompítjuk; sőt valamelyik pillecukron is olvashatjuk, hogy fontos harapható darabokra vágni azokat a 6 éves kor alatti gyerekeknek. Miért nem jó mindig az, ha féltjük a gyerekeket? Miért fontos, hogy a kinti játékot semmiképp ne tiltsuk meg? Milyen fejlesztő hatásai vannak a homokvárépítésnek? – A mindset cikkét ajánljuk.

 

Minden terméket egyre szigorúbb gyerekbiztonsági szabályoknak vetnek alá. Többek között a sok előírás miatt is nehéz beazonosítani, mi az, ami tényleg veszélyes. Jobban féltjük a gyerekeket, mint eddig bármikor. Mitől kell valóban óvni őket? Természetes, hogy féltjük a gyermekeket és a lehető legjobbat és legbiztonságosabbat akarjuk nekik. Viszont ma már olyan magaslatokig jutottunk el, hogy a túlféltő anyákra és apákra külön fogalom alakult ki, a helikopterszülőség.

Sokszor ez a túlféltés szörnyeket táplál. A szülő túl veszélyesnek ítél egy elemet, amitől távol tartja a gyerekét. Emiatt a gyerek elkerüli a veszélyesnek tartott elemet. Nem tanulja meg, hogy kell kezelni. Ha később viszont elkerülhetetlenül találkozik vele, akkor félelmet válthat ki, vagy tanácstalansághoz vezethet. Például ha nem engedjük magas helyre a gyermeket, de egy osztálykiránduláson a kilátóba mennek, könnyen lehet, hogy nagyon megijed a tapasztalt magasságtól. Mivel az általunk biztonságosnak észlelt zóna kicsi,

MEGFOSZTJUK A GYERMEKET A LEHETŐSÉGEKTŐL,

amelyekből megtanulhatnák a körülöttük lévő világ jellemzőit.

Miért odakint?

Sok szülő félti a gyermekét a kinti játéktól, veszélyesnek titulálja azt. Ám gondoljunk bele, hogy milyen más tevékenységekbe engedjük bele gyermekünket, amelyek lehet, hogy elsőre nem tűnnek veszélyesnek. Engedjük, hogy egyedül nézzen tévét, használja a számítógépünket? Közösségi média profilja van? Ezek a dolgok elsőre talán ártalmatlannak tűnnek, viszont a gyerekek erőszakos vagy szexuális tartalmakkal találkozhatnak reklámok, felugró ablakok formájában. Mivel ezek közben szem előtt vannak, úgy gondoljuk, látjuk, mit csinálnak. Viszont az online térből, a médiából (hiába vannak a lakásban) sokszor több veszély leselkedik rájuk, mint a kinti tevékenységek során. (A gyerekek okos online jelenlétéről való cikkünk itt érhető el.) A kinti lét során ráadásul teljesen más jellegű játék folyik, mint bent. Miért van tehát pozitív hatással a kinti játék a gyerekekre?

1. Fizikai fejlődés

Talán a legalapvetőbb, mégis sokszor elhanyagolt aspektusa a kinti játéknak az, hogy testileg jót tesz a gyerekeknek. Gondoljunk csak a fogócskára! Ez az egyszerű játék – mint a szabadban lévők általában – aktivitást követel, megmozgat. A játék lényege az, hogy folyton szaladgáljanak a gyerekek. A mozgás által segít megelőzni a manapság kifejezetten sokakat érintő gyerekkori elhízást, miközben segít a csontok, izmok fejlődésében.

A szabadban gyakori a mozgásos játék, amely a gyerekek fizikai jóllétében fontos tényező.

A mozgás mellett van még egy ok, amiért kifejezetten egészséges a kinti játék. Ez a tér jellegéből fakad. A szabad levegőn történik minden, közel a természethez. A friss, oxigénben gazdag levegő jó hatású az emberi szervezetre, szemben a lakásban lévő, sokszor elhasznált levegővel. A talajjal való érintkezés pedig erősíti az immunrendszert. Egy kutatás szerint az asztmás és ekcémás gyerekeknek könnyebb volt leküzdeniük a súlyosabb tünetekkel járó időszakokat, ha többet tartózkodtak a szabadban.

2. Kognitív-emocionális fejlődés

· Kockázat fogalma

Az alapvető feltevés (ha kimondatlanul is) a helikopterszülőkben az, hogy a gyerekek maguktól nem tudják eldönteni, mi a jó neki. Szülői kontrollra van szükségük, amely meghozza helyette a döntést. Ezzel alapvetően nem is lenne probléma, hiszen az élet kezdetén valóban támogatásra szorulnak a gyerekek. Viszont ahogy nőnek, kezdik megérteni a dolgok működését. Fontos szülőként segíteni azt, hogy a gyerekünk az élet egyre több területén legyen kompetens. Például tisztában legyen a kockázat fogalmával, és ne kívülről kelljen megmondani neki, mit szabad és mit nem. Így később nem kell félteni, hogy testi épségét veszélyeztető dolgokba megy bele, hiszen magától érzi a határokat.

Ezt a fejlődést például a kinti játékkal lehet elérni. Kint megtapasztalhatja a saját bőrén, hogy ha a kezébe kerül egy szúrós bot, akkor az könnyen felsértheti. Később bármilyen szúrós tárggyal vagy késsel is óvatosabb lesz, hiszen tisztában van a működésével, veszélyével. Ha kicsi dolgon tanulja meg, hogy az ilyen típusú tárgyakban mi a kockázat, akkor a nagyot is biztonságosabban használja majd. A veszélyes helyzeteknél pedig egy

BELSŐ FÉK ALAKUL KI BENNE,

hogy meddig szabad elmennie. Például hogy milyen magasra lehet felmászni egy fán, ahonnan még nem ijed meg a magasságtól, vagy könnyen meg tud kapaszkodni, nem esik le.

A teljes cikk a mindseten olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás