Ajánló

Foci, foci, foci! Avagy, amikor minden percünk csakis a labdáról szól!

Amikor ezt írom, már javában zajlik a 2022-es labdarúgó világbajnokság. Az jár a fejemben, vajon hány olyan kiskamasz követi a mérkőzések alakulását, aki titkon, vagy akár nagyon is nyíltan megfogalmazta már legalább egyszer magának és a környezetének: „belőlem profi focista lesz”.


És hogy ezeknek a nagy ambíciókkal bíró ifjoncoknak vajon hány százaléka lehet ténylegesen az, aki a valóságban is közelébe juthat egyszer ennek az álomnak. Mert hát lássuk be, hobbiból focizgatni akár a suli falai közt, akár a környékbeli haverokkal egészen mást jelent, mint profi, leigazolt futballistának készülni. Nézzük csak végig bármelyik futball legenda életrajzát, és rögvest kirajzolódik előttünk a kép: ilyen sikereket elérni, csak őrült megszállottsággal, alázattal, elköteleződéssel, kitartással és persze egy jó adag tehetséggel lehet.

Történetünk főhőse, Jamie Johnson nagyon is úgy érzi, hogy mindez megvan benne, és eltökéli, hogy mindent meg is tesz azért, hogy ezt a pályán is bebizonyítsa. Az élet azonban úgy hozza, hogy az ő pályafutása sem indul lejtmenet nélkül: iskolája, a Kingfield gimi próbajátékán ugyanis finoman szólva leszerepel. A pályatársak időről-időre kiröhögik, csúfolódnak a gyakorlási módszerén, szándékosan cukkolják a pályán, hogy még az a maradék önbizalma is meginogjon, amiből addig építkezni tudott. Mit tehet ilyenkor egy tehetséges, ám a saját rátermettségét egyre inkább kétségbe vonó kamasz srác, miközben még olyan dolgokkal is szembe kell néznie, mint az iskolaváltás utáni értékelhetetlen osztályzatok, vagy az édesanyja ezek miatt kimutatott csalódottsága?

Jamie úgy dönt, hogy segítséget kér: mégpedig Mike-tól, aki történetesen a futballtehetségéről is híres, szerető nagypapája. Így jut Jamie birtokába egy régről őrzött könyv, aminek segítségével még közelebbi barátságba kerülhet kedvenc sportszerével, a focilabdával és aminek köszönhetően végre bebizonyíthatja, hogy sokkal több van benne, mint amit eddig megmutatott magából. Mindez persze csak akkor lehetséges, ha javít az osztályzatain, és az anyukája is úgy látja, hogy nem a foci az egyetlen fontos dolog az életében. Hogy miként oldja meg Jamie a látszólag lehetetlent 13 éves fejjel, miközben nagy nyomás ül rajta egy jó csapatba való bekerülésért, de még a legjobb lánybarátja iránti furcsa érzelmei miatt is? Hát, ezek az élet nagy kérdései egy serdülő korban levő srác és környezete számára.

Ezt a folytatásos regényt épp ezért nem csak a nagy álmokat kergető fiatal focistáknak ajánlom, hanem a szüleiknek, családjuknak is, mert csodálatosan veszi nagyító alá egy kamaszodó gyerek érzelmi világát, megszellőzteti az gondosan elfedni, eltitkolni kívánt belső gondolatait; a környezetével, a világgal való vívódását. Ha elolvasod a Jamie, a focicsodát, nem csak egy végigizgulható történtet kapsz ajándékba, hanem azt a képességet is, hogy jobban beleláss egy gimnazista kölyök mindennapos küzdelmeibe, amit az évek alatt felnőttként talán már rég elfelejtettél. És hidd el nekem, ez tényleg még csak a kezdőrúgás!

 

Dan Freedman – Jamie, a focicsoda 1., 2.

(Móra könyvkiadó, 2022.)

 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás