Ajánló

Heidi Fiedler: Kis kedvencek 50 furcsa titka – Meglepő és mulatságos szokások

Tudtátok például, hogy a hörcsög hogyan képes szinte végtelennek tűnő elemózsiát beletömni a pofazacskójába? Hát úgy, hogy az említett kis zacsi a derekáig ér! A derekáig! Így persze már nem olyan nehéz, igaz?

Mintha folyton egy öblös bevásárlószatyrot hordana magánál arra az esetre, ha meglát valami finomságot, hogy aztán feltankolva a raktárkészletét, otthon bármikor előhúzhasson egy kis nasit a kamrájából. De a valamivel nagyobb rágcsáló barátja, a sokak által legkedvesebb házikedvencként tartott nyuszi viselkedése is tartogat meglepetéseket. Még az olyan gyakorlott nyúltartók, mint jómagam is alaposan meghökkenhetnek azon a tényen, hogy egyes nyuszkóknak akár ki is lyukadhat a foga, ha túl sok répát ropogtatnak. Bizony, az ész nélkül fogyasztott répa ugyanis úgy hathat a kis szőrmókok folyamatosan koptatott fogára, mint miénkre a korlátlan csoki, vagy cukorka.

Még szerencse, hogy az én kis barátom sosem rajongott annyira a narancssárga zöldségért! Azért viszont annál inkább, hogy a lakásban ugrabugrálva mindenütt szép kis „bogyó-ösvényeket” hagyjon maga után... Ha belelapoztok ebbe a mókás állat kisokosba, azt is megtudhatjátok, mi végett történik ez a nem túl dekoratív tereprendezés. De most jut csak eszembe: nem is a lógófülű nyuszi volt az első állat-barátom!

Gyerekkoromban nekem is volt egyszer aranyhalam, korábban pedig apró neonhalaim, és ékszerteknősöm is. Gyorsan át is pörgetem ezt a „lexikont”, vajon milyen érdekességeket tudok még meg ezekről az állatokról. Azt írja, az aranyhalat bárki képes idomítani...Akár még focizni is megtaníthatjuk? -olvasom. Bárcsak lett volna egy ilyen könyvem akkoriban, máris értelmet nyert volna, miért szeret úgy bújócskázni a Sárgarépa névre keresztelt kopoltyús barátom! És ha már a halaknál tartunk, azt is most tudtam meg, hogy a számomra oly kedves mesebeli lényre hajazó csikóhal igazi lovakat megszégyenítő mennyiséget habzsol be nap mint nap.

Hogy miért?

Képzeljétek, ezeknek a cuki kis halaknak se foguk, se gyomruk nincsen! Így az élelem igen gyorsan áthalad rajtuk, nem is csoda, hogy akár 3000 sórákocskát is bepusszantanak egyetlen nap alatt. És még csak nem is ők viszik a pálmát a furcsán étkező állatok ranglistáján! A „Kis kedvencek 50 furcsa titka” című igazán tréfásan illusztrált könyvből sok minden más mellett azt is megtudhatjuk például, hogy a békák nem csak kinézik maguknak a legfinomabb falatokat, hanem a szemüket ténylegesen igénybe is veszik azok lenyeléséhez! De psszt! Ennél többet nem is árulok el, különben elmaradna a meglepetés! Egy biztos: minden oldalon csupa-csupa furcsaság, meghökkentő és izgalmas tény lapul, bármelyik állaton is akad meg a tekintetünk. Igaz, a könyvet a 7+-os korosztálynak ajánlják, azért azt csendben megsúgom, hogy felnőttként sem igazán akarod majd lerakni. Pont mint a kutyus, aki körbe-körbe pörögve kergeti a farkát és képtelen vele leállni.

 

Móra Könyvkiadó, 2022

 
Címkék: könyvajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás