Iskola

5 lebilincselő kirándulóhely a Mátrában, ami valóságos stresszradírként működik!

A Mátrát gazdagon átszövik a látványosabbnál látványosabb turistautak, amelyek kilátókat, várakat, vízeséseket, szurdokvölgyeket kereszteznek. Annyi a felfedeznivaló, hogy egy hosszú hétvége is kevés hozzá! A kedvenc kirándulóhelyeink közül válogattunk, amelyek mindegyike családi kirándulásra is alkalmas. (Kezdőfotó: Fotó: Oszter-Fekete Gréta)

Ilona-völgy

Távolság Budapesttől: 115 kilométer

Fotó: promenad24.hu / Bodrogi Attila

Az Ilona-völgyi-vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, a mesterségesen kialakítottak közül pedig csak a Lillafüredi-vízesés magasabb nála. Parádfürdőtől körülbelül 5 kilométerre találjuk, egész évben érdemes ide látogatni.

Az Ilona-patak vize a páratlan szépségű Ilona-völgy függőleges sziklafalának V-alakú felső hasadékából vékony sugárban zúdul alá 10 méteres magasságból.

Javasolt útvonal (6,5 km): Parádfürdő – Mária-fa – Szent István csevicekút – Ilona-vízesés – Parádfürdő.
Ha nem szeretnénk az egész utat gyalog teljesíteni, akkor autóval is elég hosszan fel lehet kanyarogni.

Kisnánai vár

Távolság Budapesttől: 110 kilométer


Fotó: kisnana.hu

Kisnána az ország egyik legelőkelőbb származású nemzetségének, az Abáknak a birtoka volt. Magyarázzuk el gyermekeinknek, hogy milyen furcsa "elsőségek" köthetők Aba Sámuel nevéhez: ő volt az első választott király és az első király, akit megöltek...

Az izgalmas történelmi időket megélt, legendákkal övezett várat legutóbb 2011-ben újították fel, megerősítették a várfalakat, és megtörtént az Öreg-torony kicsinosítása is, ahol kiállítótermek és egy lenyűgöző panorámát kínáló toronyterasz várja a családokat. Gyermekeinkkel rácsodálkozhatunk a régmúltra az úgynevezett kronoszkópok segítségével, amelyek feltárják, milyen lehetett a vár több száz évvel ezelőtt.

Csörgő szurdok

Távolság Budapesttől: 104 kilométer

Fotó: kekesonline.hu

A Mátra egyik vadregényes természeti helyszíne a Mátraszentimre és Mátrakeresztes között húzódó Csörgő-patak szurdokvölgye. A Csörgő-patak onnan kapta dallamosan csengő, túrázásra invitáló nevét, hogy a patakmeder kövei csörgő, koccanó hangot adnak ki, amikor sodródás közben egymáshoz mosódnak.

Túránkat a "Fakanálfaragók hazájaként" ismert Mátrakeresztesről indíthatjuk. A túra körülbelül 3 kilométer hosszú, 6-7 éves gyerekek már könnyen teljesítik.

Galya kilátó

Távolság Budapesttől: 105 kilométer

Fotó: Youtube

Az Országos Kéktúra nyomvonalán található építmény 2014-ben újult meg. A kilátó korábbi 17 méteres magasságát megtoldva új magassága 30 méter lett. A modernizálásnak köszönhetően az ország egyik legmagasabban álló kilátója jött létre, amely 360°-os kilátást, az ország egyik legkülönlegesebb panorámáját nyújtja a természet szerelmeseinek.
Azoknak érdemes felkeresni a kilátó környékét, akik szeretik - a mindennapi rohanást maguk mögött hagyva - különös hangulatú, csendes helyeket keresnek, és igazi, léleknyugtató kikapcsolódásra vágynak.

Siroki vár

Távolság Budapesttől: 121 kilométer

Fotó: sirokivar.hu

A gyerekek nagy kedvence, egyben a Mátra legfestőibb, legjelentősebb várromja a csodálatos környezetben fekvő siroki vár. A panoráma egyedülállóan pazar, és emellett a hegy gyomrába vájt bonyolult alagútrendszert is felfedezhetjük kis kalandorainkkal. Az épületet megéri alaposan körüljárni, hiszen érdekes sziklaalakzatok, kagylósodások kápráztatják el a természetjárókat. A vár különböző nyitvatartások szerint egész évben látogatható, amit a vár hivatalos oldalán ellenőrizhetünk.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás