Ajánló

Nem minden boszorkány van jóban a seprűvel: íme egy letehetetlen boszi-sztori!

Be kell vallanom rögtön az elején, hogy nem igazán mozgom otthonosan a boszorkányos történetekben: szóljanak akár gyerekeknek, vagy épp felnőtteknek.

Így hát, mielőtt elkezdtem volna olvasni a Botcsinálta Boszit, kicsit körbeszaglásztam a mű körül, és nem más derült ki számomra, mint hogy ez a könyv bizony már jóval a Harry Potter láz előtt is létezett, mivel 1974-ben került először kiadásra. Vajon ez a történet (is) inspirálhatta Rowlingot a varázsló birodalom megteremtésére? – Bukott ki belőlem érthető okokból elsők között ez a gondolat. Még ez is elképzelhető, habár egyrészt műfajbeli, másrészt korosztálybeli különbségeket is érzek az említett történetek között.

A Botcsinálta Boszi ugyanis inkább a kisiskolás korosztályhoz szól véleményem szerint, egy jóval lágyabb, kedvesebb hangnemben, mint azt a Potter könyvekből megszokhattuk, ezért én jó szívvel ajánlom azoknak a szülőknek, akik úgy érzik, gyermekük még nem érett meg a durvább, esetenként vadabb, erőszakosabb cselekmények befogadására.

A történet egy boszorkánytanonc kislányról szól, aki szeretne jól teljesíteni a bosziakadémián, hogy aztán megszerezve diplomáját, hivatásos boszorkányként tevékenykedhessen. Igen ám, de Mildred nem éppen az az eminens diák, mint amilyennek nevelői, Kotkot kisasszony és Cirok kisasszony látni szeretnék: eléggé ügyetlen, esetlenke ugyanis, aminek köszönhetően rendre bajt hoz a saját fejére.

Olybá tűnik, hogy legjobb barátnőjén, Maudon kívül szinte senki nem is hiszi el róla, hogy nem tud mást, csak galibát okozni. Amikor a halloweeni ünnepség is kishíján kudarcba fullad miatta, már ő maga sem bízik benne, hogy valaha is megbecsült tagja lehet a boszorkánytársadalomnak. Egy kiszivárgott pletykának és egy hősies tettnek köszönhetően azonban alkalma nyílik tisztázni a rossz hírnevét: a kérdés már csak az, hogy életében először él-e a lehetőséggel, vagy szokás szerint ezt is elbaltázza.

Aki elolvassa ezt a könnyed, rendkívül szórakoztató könyvet a kis bajkeverő bosziról, az bizonyára alig várja majd, hogy megtudja, mi történik Mildreddel ezután. A jó hír, hogy már a kötet második része is elérhető a Móra kiadó gondozásában. Akinek pedig még ez sem elég, az a könyvek kiolvasása után átröppenhet a Netflixen elérhető megfilmesített sorozatra. Szigorúan egy jól szuperáló seprűn, természetesen.

Jill Murphy – Botcsinálta Boszi

(Móra Könyvkiadó 2023.)

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás