Ajánló

Szegénység, túlsúly, erőszak, politika – ilyen volt magyar gyerekeknek lenni 2017-ben

A WMN-ről dr. Gyurkó Szilvia írását ajánljuk.

Vajon hogy fognak a gyerekek visszaemlékezni 2017-re? Ez lesz az az év, amikor úszó vb-t rendezett Magyarország, vagy az, amikor mégsem pályáztunk az olimpia megrendezésre? Ki fog eszükbe jutni? Enyedi Ildikó vagy Hosszú Katinka? A „Soros- plakátok” derengenek fel majd az emlékeikben, vagy az elképesztő januári jégzajlás a Dunán? Elkészült a Hintalovon Alapítvány gyerekjogi jelentése, amit a szervezet vezetője, dr. Gyurkó Szilvia foglal össze.

Nem tudjuk, hogy melyik országos vagy közéleti esemény lesz a meghatározó, és milyen előjellel fognak visszagondolni a gyerekek a hajdanvolt 2017-re.

Csak abban lehetünk biztosak, hogy a gyerekek nem kívülállói, hanem részesei a világunknak. Minden esemény, amit létrehozunk, amiben részt veszünk, és amit kommunikálunk, hat rájuk.

Természetesen az egyéni-, magánéleti-, családi események bármikor felülírhatják ezeket, de azért nem árt időről időre emlékeztetni magunkat, felnőtteket, hogy a gyerekek abban a valóságban nőnek fel, amit mi közösségi szinten teremtünk számukra.

2017-ben volt 20 éves a Gyermekvédelmi törvény, de hogy volt-e ok az ünneplésre, azt mindenki döntse el maga. A tavalyi év számai ugyanis nagyon sok problémára hívják fel a figyelmet, amelyek egy részét a rendszerváltás óta hordozzuk magunkkal, más részét pedig újonnan „hívtuk életre”.

Az elmúlt 20 év minden pillanatában tudtuk, hogy a szegénység, a nélkülözés és a gyermekéhezés létező probléma, és hogy a gyermekvédelem gyakran rosszul reagál erre.

2017-ben viszont már adatunk is volt arra a döbbenetes tényre,hogy Magyarországon minden harmadik gyereket az anyagi helyzete miatt emeltek ki a családjából.

Az ő helyzetükkel, az állami gondoskodásban, nevelőszülőknél vagy gyermekotthonban élő gyerekekkel kiemelten foglalkozik a most nyilvánosságra hozott „2017. évi Gyermekjogi Jelentés”.

De rajtuk kívül még sok olyan gyermekjogi probléma, a gyermekek helyzetét érintő kihívás is szerepel az anyagban, amire vonatkozóan most csak néhány számot mutatok meg:

  • 400 százalékkal nőtt a gyerekekkel szembeni szexuális erőszakról szóló médiamegjelenések száma.
  • A gyermek- és lakásotthonban élő gyerekek harmada fogyatékossággal élő, míg a fogyatékos gyerekek gondozására szakosodott különleges nevelőszülők száma a 2017-es adatok szerint 20 százalékkal csökkent.
  • Minden ötödik gimnazista (21,7 százalék) és minden második szakmunkástanuló (55,8 százalék) soha egyetlen könyvet sem olvasott el.
  • 2010 óta nem nőtt a túlsúlyos vagy elhízott gyerekek aránya, de a probléma így is… súlyos: 2017-ben minden negyedik lányt és minden ötödik fiút érintett a hat-nyolcévesek körében.
  • A 10–14 éves korosztályban évente 25–30 gyerek vet véget az életének.
  • 2017-ben 232 gyerek egyedül-, és további 1600 gyerek a családjával együtt lépte át a magyar országhatárt menedéket keresve.

 

A teljes cikk a WMN-en olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás