Ajánló

Vadállatok terepasztala – avagy hol él a pézsmatulok?

Vadállatok atlaszamost látványos, kihajtható képeken mutatja be a gyerekek számára, hogy a számukra ismerős és ismeretlen állatok Földünk mely tájain legelnek és vadásznak. 

 

A gyermemeknek szánt, állatokról szóló ismeretterjesztő könyvek általában az egyes állatfajok meglepő vagy legalábbis egyedi tulajdonságaira helyezik a hangsúlyt. Ugyanakkor az, hogy ezek az élőlények a világ mely pontján élnek, és hogy mely más állatokkal és növényekkel osztják meg életterüket, a legtöbb könyvben rejtve maradnak. Vagy ha az élőhelyek említésre is kerülnek, a könyvek nem ritkán beérik annyival, hogy: Afrika.

Vadállatok atlasza ezzel ellentétben az egyes kontinenseken belül is meghatározott tájakhoz rendeli a különféle élőlényeket. A legszimpatikus vonása tehát, hogy nem kizárólag földrajzi-térképészeti alapon próbálja meg bemutatni az egyes tájak élővilágát, hanem az egyes földrészeket kisebb egységekre is lebontva ismerteti az ott megtalálható állatokat. Ázsia például négy részre is fel van osztva, és a kétoldalas vagy még nagyobbra kihajtható térképek ezeket a részeket külön-külön ábrázolják, s az állatokat ezeken belül is pontosabban elhelyezik.

A látványosan kihajtható térképek, rajtuk a sok állat élethű rajzával már-már olyan hatást keltenek, mintha egy kézbe vehető terepasztalt szemlélne az olvasó. A gyerekek kezében még óriásibbnak fognak tűnni e képek! – Ez talán a kontinenseink óriási méretét is jobban közvetítik a gyermekek felé...

Vadállatok atlasza, Móra Könyvkiadó, 2019.
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás