Ajánló

A biztonságos kötődés Istenhez is közelebb hoz?

– A mindset pszichológiai online szaklap cikkét ajánljuk

A biztonságos kötődést számtalan dologgal összefüggésbe hozták már, a tanulmányok tárháza kimeríthetetlen. Olyannyira, hogy 2013-ban már arra is terveztek vizsgálatot, vajon hogyan alakul a gyermekek Istenhez való kapcsolata annak tükrében, hogy az édesanyjuk milyen kötődési mintázattal rendelkezik. 

A gyerekek Istenfogalma sokkal inkább az édesanyák kötődési stílusával, mintsem vallásosságával áll összefüggésben – olvasható egy 2013-ban publikált tanulmányban. A Research Digest által összefoglalt írás szerint közelebbnek érezték magukhoz Istent azok a gyerekek, akiknek az édesanya biztonságos kötődési stílussal rendelkezett. Úgy tűnik, hogy a szülők kötődése nemcsak arra van kihatással, hogy a gyermek hozzájuk hogyan viszonyul majd, hanem arra is, hogy a nem fizikai valójukban megjelenő gondozói figurákkal (például Istennel) milyen kapcsolatot alakít ki.

A kötődés hangsúlyosabb, mint a vallásosság 

A kutatók 71 olasz édesanyával vettek fel rövid interjúkat, melyek alapján a biztonságos vagy bizonytalan kötődési stílusú csoportba osztották őket. A vizsgálati alanyok továbbá a vallási hovatartozásukra, és az Istenhez való kötődésükre vonatkozóan is válaszoltak kérdésekre.

Eközben gyermekeiknek (akik 7 évesek voltak, 29-en fiúk és 42-en lányok) egy kisgyereket ábrázoló flaneltáblát mutattak, majd hát különböző történetet mondtak el, melyben a kisgyerek szerepelt: voltak semlegesek (pl. a kisgyerek egy asztalnál ül és olvas), és voltak distresszt keltők is (pl. meghalt a kisgyerek kutyája). Minden történet esetében megkérték a vizsgálatban résztvevő gyerekeket, hogy a flaneltáblán helyezzék el egy általuk kiválasztott karakterrel szimbolizálva, hol van Isten – a legtöbbjük erre a célra ember vagy szív figurát választott.

A biztonságosan kötődő anyák gyermekei közelebb tették az általuk kiválasztott figurát mind a semleges, mind a distresszel terhelt történetek esetében a flaneltáblán szereplő kisgyerekhez. Ugyanakkor

az Istent reprezentáló figura elhelyezése nem állt összefüggésben az édesanyák vallásosságával.

A teljes cikk a mindseten olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás