AjánlóProgram

A magyar népzene ünnepe

A Művészetek Palotája idén is megrendezi a már hagyománnyá vált népzenei ünnepi koncertjét. A koncert során közreműködnek Herczku Ágnes és a tyúkok,  a Szeret együttes, a FolkSide, a Romengo, a Rendhagyó Prímástalálkozó, a Tárkány Művek és a Söndörgő.

Immár hat esztendeje, hogy a Liszt Ferenc Akadémián megkezdte működését a népzenei tanszék. Ennek méltó köszöntéseként indította el a Művészetek Palotája A népzene ünnepe című rendezvénysorozatot, amely a műfaj - illetve az azzal rokon világzene - legrangosabb előadóit mutatja be. Nem lesz másként ezúttal sem: garanciát jelentenek erre magyar, délszláv és roma zenei hagyományunk kiválóságai. 

Erre az estre alkalmi a cappella programmal készül a Magyar Állami Népi Együttes ragyogó énekesnője, Herczku Ágnes, A Fölszállott a páva vetélkedőn fellépő énekesnők (azaz a Tyúkok) társaságában. A tanszék hallgatóiból és művészeti iskolák tanáraiból állt össze 2008-ban a Vizeli Balázs alapította Szeret együttes is, amelynek repertoárjában egyaránt jelen van a magyar, a román, a szlovák, a szerb-horvát és a cigány hagyomány.

A FolkSide zenekar a 2011-es koppenhágai Világzenei Vásáron mutatkozott be először, messze felülemelkedve a dzsessz, a rock és a népzene addig belátható határán. A komáromi Lakatos Róbert vezette Rendhagyó Prímástalálkozó tagjai ugyancsak a népzene, a dzsessz és a rock meghatározó alakjaiból kerültek ki, ám páratlan az a hangoltság, amellyel népzenei feldolgozásaikat adják elő.

A két világháború közötti sanzonoktól ihletett Tárkány Művek "városi népzenénk" egyik legújabb, ám már kultikussá lett együttese. Ami pedig a magyarországi délszláv és cigány zenei hagyományt illeti, annak minden magaslatát és mélységét megmutatja a ragyogó Söndörgő és Romengo.

Egyszóval, hét rendkívüli produkció várja közönségét. és "a szám kötelez": meseszerűen fergeteges ünnepet ígér.

Jegyár: 2900-5900 Ft.

Helyszín: Művészetek Palotája

Időpont: 2012. január 19. 19:30

További információ itt.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás