AjánlóProgram

Álomdívák - Papp Janó operababái Szegeden

A legkisebbektől az idősekig a legszélesebb közönségréteget szólítja meg Papp Janó látványos kiállításaival, amelyeken a  jelmeztervező  művész a klasszikus operavilág hősnőit idézi meg ruhakölteményekbe öltöztetett  babáival.

Egyre több kezdeményezés szolgálja, hogy a gyerekek minél hamarabb megkedveljék az opera műfaját. Elsőre talán túl merésznek tűnik a vállalkozás, ám sok példát tudunk, ami arról szól, hogy kisdiákként is meg lehet szeretni e komoly zenés színházi világot.

Jó példa erre Papp Janó jelmeztervező művész, aki Maria Callas lemezeivel találkozva lett lelkes rajongó. S e műfaj hatására bújt elő belőle diákként a  jelmeztervező: a szabás-varrást önállóan megtanulva kezdetben nővére babáira tervezett és varrt operajelmezeket. Ezt látva szülei megmutatták munkáit a magyar jelmeztervezés legendás alakjának, Márk Tivadarnak. A Kossuth-díjas művész nagy elismeréssel szólt a látottakról, és szorgalmazta, hogy ezen az úton haladjon tovább. A Képzőművészeti Főiskolára azonban nem vették fel, mondván mindent tud a szakmáról, inkább színházakban kezdjen el dolgozni. Kamaszfejjel készített ruhakompozíciót látva hívták nemsokkal érettségije után a budapesti Katona József Színházba tervezőnek, s pillanatokon belül kedvelt és sokat foglakoztatott művész lett. Felnőttként Sztancsik János fafaragó barátját kérte meg, hogy elképzelései alapján faragja ki legkedvesebb operahősnőit. Hosszú évek óta e babákat varázsolja ruháival képzeletbeli operaszínpadára. Nemcsak a  szabásmintákat illetően, de az anyagválasztásban is a korhűségre törekvés jellemzi a művészt - a felhasznált textíliák, ékszerek közt található 100 éves is.

Többek között Mozart-karakterek (Donna Elvira, Dorabella), Erkel tragikus alakjai (Gertrudis, Melinda), Donizetti-heroinák (Lammermoori Lucia, Boleyn Anna) öltenek testet színpadán. 

A törékeny babák különleges formáikkal, részletgazdagságukkal, színpompás anyagaikkal minden korosztályra nagy hatást gyakorolnak: tartalmas családi programként most a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában tekinthetők meg ingyenesen május 4-ig.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó