AjánlóProgram

Brauszevics: Mese a tűzpiros virágról

Élőzenés mesejáték két részben

Ez a mese a Szépség és szörnyeteg történet orosz változata, minden attól válik gyógyító erejűvé benne, hogy Mása meglátja a szépséget, ami a szörnyben rejlik.

A történet a szépség és a szörnyeteg mese eredeti, orosz változata. A gyerekek fokozatosan empátiával fordulnak a félelmetes és taszító szörny felé. Először félnek, amikor megjelenik a szörny, majd felszabadultan kacagnak, amikor a szörnyeteg humoros, emberi oldala fokozatosan megmutatkozik. Aztán megsajnálják, mert megértik, hogy milyen rossz lehet neki kitaszítva, magányosan. A kezdetben oly meghatározó külső megjelenés elveszíti jelentőségét, és a gyerekek szimpátiája egyértelműen a szörny felé fordul. A nézőket Mása, a tiszta lelkű lány vezeti végig az úton. 

A Karaván Művészeti Alapítvány 2000-ben alakult Budapesten azzal a céllal, hogy tandíjmentes színészképző stúdiót működtessen elsősorban tehetséges roma és minden olyan gyermek, fiatal számára, akiknek egy fizetős színi tanoda költségei túl megterhelők lennének. Az eltelt tíz év alatt létrejött egy gyermek- és ifjúsági társulat, a Karaván pedig számos előadással a háta mögött színházzá nőtte ki magát. Fontos számukra, hogy tanítványaik profi színészekkel próbálnak, játszanak együtt. 

Egyszer volt, hol nem volt… egy kereskedőnek volt három lánya. Amikor egyszer hosszú útra indult, megkérdezte lányait, mit hozzon nekik ajándékba. Az első diadémot kért, a második tükröt, Mása, a harmadik egy csodálatos tűzpiros virágot, amelyről álmodott. A kereskedő egy elvarázsolt kastélyban megtalálta a csodálatos virágot, ám a kastély urának fogságába került. A szörnyeteg megengedte, hogy hazamenjen, ha valamelyik lánya eljön helyette. Mása vállalta… Valójában ez a szépség és a szörnyeteg története. A szörny az, akitől mindenki fél, érzékenységgel azonban kiderül, hogy minden megoldás ebben a találkozásban rejlik. Ebben a mesében minden attól válik széppé, gyógyító erejűvé, hogy Mása meglátja és megtalálja a szépséget, ami a szörnyben rejlik. - részlet a meséből.

Az előadás időpontja és helyszíne:

2012. november 10. 10.30 Aranytíz Kultúrház

1051 Budapest, Arany János utca 10.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás