AjánlóProgram

Hófehérke - másképp

A Kolibri Fészekben 2011. március 19-én bemutatásra kerülő Koromfekete című előadást a Hófehérke és a hét törpe ihlette, de az anya-lánya konfliktusról szól, mélyebb és szórakoztató módon.

Hófehérke mostohája boszorkány. Vagy nem is a mostohája? Lehet, hogy az édesanyja? Vagy talán inkább egy színésznő, aki az édesanyja szerepét játssza? Az anyukák szeretik a gyereküket, és soha nem bántanák őket. De mi van akkor, ha Hófehérke miatt a Mama nem lehet többé a legszebb nő a világon? És ha mégis színjáték az egész: vajon két színésznő hogyan viselkedne, ha valóban el kéne játszania a mesehősök történetét?

A Kolibri követi azt a Nyugat-Európában évtizedes hagyományokkal rendelkező felfogást, hogy a gyerekekkel – megfelelő formában – mindenről lehet beszélni a színházban. Megalakulásuk óta vallják: a korszerű gyerekszínháznak nem csupán a szórakoztatás a feladata, de az is, hogy segítse közönsége lelki-szellemi fejlődését, és olyan élményt nyújtson, amit gyerekek és szülők együtt, közösen élhetnek át. Ennek szellemében olyan előadásokat tűznek műsorra, amelyek a gyerekek korosztályos problémáit komolyan véve, elgondolkodtató módon, kérdéseikre választ keresve dolgozzák fel témáikat.

A Koromfeketében két színésznő készül Hofman regényének színpadi adaptálására. A próbafolyamat rendre megszakad, amiért különbözőképp élik át a szöveget: a Hófehérke szerepét játszó színésznőnek gyerekkori sérelmei, a mostohát alakító egyedülálló anyának pedig a gyereknevelés fárasztó, idegtépő, kiábrándító momentumai rémlenek fel a karakterek megformálása közben. A személyes történetekből, elemző, értelmező párbeszédekből kialakuló párhuzamos szál először csak kiegészíti a történet cselekményét, később azonban dominánssá válik.

Míg a Grimm-mesében a boszorkány Hófehérke nevelő anyja, Hofman regényében a vér szerinti. De Gooijer viszont nyitva hagyja, sőt középpontba helyezi a kérdést: vajon képletesen vagy szó szerint értendő a „gonosz mostoha” megfogalmazás. Lehet-e egy igazi anya boszorkány? A két színésznő dialógusa ennek eltérő értelmezéséből indul, és ehhez kanyarodik vissza újra és újra.

Időpont: 2011. március 19., 15 óra

Helyszín: Kolibri Fészek, Budapest, VI. Andrássy út 74.

További információ itt található.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás