AjánlóProgram

Kire ütött ez a gyerek? – Janikovszky Éva emlékév 2016

Janikovszky Éva író 2016. április 23-án lenne 90 éves. Az emlékév alkalmából ismét több esemény névadója, ihletője volt és lesz az író munkássága, személye.

 

Velem mindig történik valami  - Janikovszky Éva Emléknap a Pesti Magyar Színházban

2016. április 23. – születésnapi rendezvény

A Pesti Magyar Színház és a Móra Könyvkiadó közös szervezésében 2016 április 23-án egész nap a szerző műveivel kapcsolatos programokat kínálunk gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. Mindkét előadás akadálymentesített, így mozgás- és látássérült érdeklődők számára is elérhető és élvezhető.

10:00-től 17:00 óráig látogathatók a színházban:.

  • kézműves sarok: A KÖNYV ÖLTÖZTET – Kreatív készségfejlesztő szórakoztató program gyermekeknek, Földi Andrea jelmeztervező vezetésével
  • kiállítás: Janikovszky Éva könyveinek illusztrációiból
  • mozisarok: az író képeskönyveiből készült rajzfilmek vetítése
  • olvasó sarok: a népszerű szerző könyvei várják a gyerekeket és szüleiket
  • baba-mama sarok és hempergő kistestvéreknek

 

11 órától           Égigérő fű színházi előadás – Nagyszínpad

19 órától           A lemez két újabb oldala - szórakoztató képzeletszínház felnőtteknek

  A lemez A oldalán hallható Láng Annamária és Elek Ferenc

  A lemez B oldalán hallható: Horváth Lili és Nagy Viktor

  A lemezt elővette és feltette: Tollár Mónika

Bővebb információk

 

Janikovszky Éva emlékére szervezett országos kamasz monológíró–verseny: díjkiosztó és megemlékezés a Mikroszínházban.

2016.01.12.-én került sor a megemlékezéssel egybekötött díjkiosztóra a MESEKŐ Alapítvány szervezésében, a Móra Kiadó támogatásával. A díjkiosztónak a Thália Színház adott otthont, az esemény fővédnöke Csányi Sándor színművész volt.

 

Janikovszky Éva meseíró verseny

Idén tizenkettedik alkalommal a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Móra Könyvkiadó meseíró pályázatot hirdet. A pályázók három korcsoportban indulhatnak: I. korcsoport: 7-9 évesek, II. korcsoport: 10-13 évesek, III. korcsoport: 14-16 évesek.

Részletek itt

 

Vándorkiállítás (úton 2013 óta)

A tárlat anyaga az író halálának 10. évfordulóján készült, azóta közel 50 könyvtár látta vendégül határon innen és túl. A kiállításon az idegen nyelvű könyveken, grafikákon kívül megtalálhatók az író kevésbé ismert fotói, írógépe, díjai, gyerekkori naplóinak részletei, a nevét viselő alapítvány által adható irodalmi díj, a Bertalan és Barnabás című művéből készült bábelőadás kellékei és az Égigérő fű című filmmel kapcsolatban fellelhető képek és a Pesti Magyar Színház 2013-ban bemutatott színpadi verziójának fotói, jelmez tervei, színpadi makettje.

A látogatók húszperces filmet láthatnak, amely az író életével kapcsolatos fotókat, riportrészleteket, illetve az MTV által ritkán sugárzott animációs filmrészleteket tartalmaz. 

 

A kiállítás anyagát a legkisebbek számára is izgalmas módon igyekeztünk előkészíteni, hogy az érdeklődő tanárok számára alternatív irodalomóraként ajánlhassuk a programot. Az iskolás csoportok számára foglalkoztató füzet is készült, hogy a látottakat a füzetben szereplő kérdések alapján rendszerezhessék.

 

Kire ütött ez a gyerek film készül

A nemzetközi Romis Film Group és a Focus Fox stúdió Janikovszky Éva könyvéből forgat  kisjátékfilmet, melynek különlegességét az adja, hogy a forgatókönyv előkészítésében maga a szerző is részt vett. A forgatás nyár elejére, a bemutató az év második felére várható.

Könyvtári névadó

A Létavértesi Arany János Általános Iskola könyvtára veszi fel májusban Janikovszky Éva nevét.

Könyv

 

  • Születésnapja alkalmából jelenik meg első ízben Kárpáti Tibor grafikáival a Zoli tortája című írása.
  • Túl a megjelent kismonográfián, melyet Dr. Komáromi Gabriella írt, megjelenés előtt áll egy könyv Janikovszky Éva és Réber László közös munkásságáról.
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó