AjánlóProgram

Kukucskáló Műhely – Lépj közelebb a világhoz!

A gyermeknevelés során sok szülőben felvetődnek a kérdések: Megfelelően fejlődik? Tehetséges? Hogyan foglalkozzoam vele, hogy leginkább javára váljon? Úgy érzem, ügyetlenebb a kortársainál, mit tegyyek? ?Megállja majd a helyét az iskolában? Úgy alakult az iskolakezdés, ahogyan szerettük volna? 

Kerekesné György Zsófia gyógypedagógus szerint az iskolaválasztással nem elég májusban foglalkozni.  Minél előbb kezdjük, annál jobban felkészülhetünk a sikeres iskolakezdésre. Szakértőnk szerint, bár óvodás kor előtt is nagyon fontos az egyes képességterületek egészséges fejlődését figyelemmel kísérni, mégis óvodás korra összpontosul a figyelem, hiszen ez a korszak előzi meg ténylegesen az iskoláskort.

3 éves kortól nagyon sok fontos változás megy végbe a gyermekeinken mind a külső, fizikai változásokat tekintve, mind belső tulajdonságokat megfigyelve is. Gyermekeink testalkata megváltozik: megnyúlnak, megnőnek a végtagjaik, egyre inkább a felnőttekhez kezdenek hasonlítani. Izomzatuk megváltozik, sokkal fejlettebb, finomabb mozdulatokat képesek végrehajtani (pl.: Egyre szebben rajzolnak, szebben, artikuláltabban beszélnek - hiszen beszédszerveik fejlettebbek). Viselkedésük megváltozik, komolyabbak lesznek, szociálisabbá válnak, kevésbé önmaguk kap már szerepet, társas lények lesznek, barátságokat kötnek, közös játékokat szerveznek, empatikusabbá válnak, figyelmesek, toleránsak, érzékenyek egymás iránt stb. Érzékszerveik is rohamosan fejlődnek, a sok-sok mozgás, játék, mese, zene, kézműveskedés, ének hatására az iskolához fontos képességterületek tökéletesednek. Végül 6-7 éves korra érett iskolásokká válnak. Ebben a korban érdemes a fent említett területek állapotát, egy játékos felmérés során feltérképezni.

Suligondok

Az iskolakezdés nem mindig sikerül kitűnően. Ha úgy érezzük gyerekünk jobban teljesíthetne, vagy nem fejlődik harmonikusan, esetleg nem szeret iskolába járni érdemes más közösségben próbálkozni és megfigyelni hogy viselkedik, milyenek a társas kapcsolatai, motivált-e.

Kisgyermekkorban a gyermek kiegyensúlyozott fejlődése szempontjából fontos, hogy valamennyi részterületet fejlesszünk. Az aktív irányított játékos foglalkozások biztosítják az örömteli társas együttlétet, miközben önálló tevékenységekben is fejlődésre adnak lehetőséget. Oldják a szorongást, sok sikerélményen keresztül megerősítik, kialakítják önbizalmukat.

A Kukucskáló Műhely megfelelő közeget kínál a gyerkőcöknek a fejlődésre, miközben ismereteket szereznek a világról, a szülők pedig visszajelzéseket kaphatnak a gyerekeik fejlődésével kapcsolatban.

Az októberben kezdődő műhelymunka során a gyerekek megismerkedhetnek önmagukkal, a világban található színekkel és formák csodálatos világával, továbbá két kevésbé ismert ünnepnek lehetnek tevékeny részesei. A foglalkozások négy szakember: két gyógypedagógus, egy kreatív kézműves szakember és egy népdalénekes - népi ének tanár, közös együttműködéséből születtek.

A visszajáró gyerekrésztvevők szülei ingyenes előadáson vehetnek részt, melyek során tanácsokat kapnak a gyerek biztonságos internetezési szokásainak kialakításához.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás