AjánlóProgram

Lázár Ervinre emlékezik a ma kezdődő BÁBU Fesztivál

A Budapest Bábszínház hagyományosan márciusban megrendezendő BÁBU Fesztiválján négy nap alatt hat Lázár Ervin-történetet láthat a közönség, az off programban színházi nevelési szakmai napra és egy felnőttelőadásra is sor kerül.

1936. május 8-án született és 2006. december 22-én hunyt el Lázár Ervin, az egyik legnépszerűbb magyar író, akinek történetein generációk nőttek fel. A Bábszínházi világnapon, március 21-én induló és március 24-ig tartó VII. BÁBU Fesztiválon az ő munkássága kerül középpontba.  A fesztivál célja indulása óta változatlan: izgalmas, új utakat kereső társulatok gyerekeknek, ifjúsági közönségnek vagy felnőtteknek készült bábelőadásait bemutatni a fővárosban, 2015 óta tematikus válogatással. Idén hat Lázár Ervin-mesét, öt vendég- és egy Budapest bábszínházi produkciót láthatnak az érdeklődők.

A kétarcú boszorkányt Pécsett mutatták be, Budapestre ezúttal Sopronból érkezik Rácpác Boronka, akit Sólyom Katalin alakít. A kislány, aki mindenkit szeretett különleges vizualitású előadás. A Szabadkai Gyermekszínház Szerbiában több díjat elnyert produkciója először látható Magyarországon. Az adaptációt Markó Róbert készítette, a látvány Michac Gábor, a koreográfia Fejes Kitty munkája, a rendező Tengely Gábor volt.

Bár a Budapest Bábszínház színháztermében is látható A legkisebb boszorkány, a fesztiválon ezúttal a zalaegerszegi Griff Bábszínház művészei által ismerhetik meg a nézők Amarilla történetét Mátravölgyi Ákos bábjaival, Somogyi Tamás rendezésében. A veszprémi Kabóca Bábszínház Bartal Kiss Rita rendezésében, Miareczky Edit tervezésével, Bakos Árpád zenéjével A Négyszögletű Kerek Erdőbe visz el, Berzsián és Dideki – meg persze a többiek – történetét pedig a békéscsabai Napsugár Bábszínház játssza Veres András rendezésében, Rumi Zsófia látványával.

A Budapest Bábszínház a fesztivál alatt is műsorra tűzi A Hétfejű Tündért. Az előadás elnyerte a VI. Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi ASSITEJ Biennálén a legjobb gyerekelőadásnak járó Üveghegy-díjat, a zsűri pedig Gimesi Dórát A Hétfejű Tündér mellett a Hamupipőke izgalmas adaptációjáért, valamint a Szemenszedett mese szellemes szövegű, önálló darabjáért a legjobb dramaturgnak járó Békés Pál-díjban részesítette. Az előadás emellett 2014-ben a bangkoki Harmony World Puppet Carnivalon elnyerte a legjobb látvány díját, 2015-ben pedig a kragujeváci Arany Szikra Fesztiválon a legjobb rendezés, látvány, zene, előadás és színészi munka díjával ismerték el.

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó