AjánlóProgram

Lezárult a középiskolásoknak kiiírt érzékenyítő filmpályázat

A ,,Te is segítsd az éhező gyermekeket!” című pályázatra beérkezett kisfilmek bemutatóját február 7-én, délután 1 órakor a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Sajtóházában tartják.

Magyarországon mind nagyobb probléma az éhezés. Erre szeretné felhívni a figyelmet a Éhező Gyermekekért Alapítvány a „Te is segítsd az éhező gyermekeket!” kampánnyal. Pályázatot írtak ki általános iskolás és középiskolás fiataloknak, arra kérték őket, hogy videófilmeken mutassák be, ők hogyan látják az éhezést hazánkban. Habár nem érkezett be annyi pályamű, mint várták, de szerintük így is tanulságos volt a felhívás – tájékoztatott a Népszava.

minden második gyermek éhezik


Hanti Vilmos, az alapítvány elnöke a lapnak elmondta: a felmérések szerint minden második gyermek éhezik. Miután az éhezés mértéke nehezen megfogható, ezért nehezen meghatározható az is, valójában, mi az éhezés és mi az elégtelen táplálkozás. Mi, akik ezzel foglalkozunk, látjuk, hogy az éhezők aránya valóban hatalmas - mondja Hanti. Sajnos, a mai társadalom egyre jobban hasonlít egy piramisra: a gazdagok szűk rétege alatt egyre többen válnak szegénnyé, a piramis alapzata mind szélesebb. A videók is erre hívják fel a figyelmet: a társadalom nem teheti meg, hogy a hátrányos helyzetű embereket kiveti magából. A pályázatra meghívott korosztály jó példa lehet a szegénység, mint jelenség vállalására, hiszen ők még nem nézik ki maguk közül a másikat azért, mert rosszabb körülmények között él, mint ők és ez óriási előny - tette hozzá - A rövidfilmektől nem vártuk el, hogy profi minőségben, készüljenek. A lényeg az volt, hogy az egyszerű emberre hasson a felvétel.

 

Igaz, csupán hat pályázat érkezett - az egyik egy általános iskolástól, öt pedig középiskolásoktól -, aminek oka lehet az is, hogy a fiatalokhoz kevésbé jutott el a hirdetésünk. Ez bennünket még jobban megerősített abban, hogy a kortárs gyerekeket ösztönözni kell arra, hogy a videót, mint kifejező eszközt ne csak öncélúan használják, mint a közösségi oldalakon, ahová rengeteget töltenek fel, hanem a társadalom érdekében is. Jövőre is szeretnénk meghirdetni a pályázatot. Elgondolkodtunk azon, hogy a felsőoktatásban részvevőket is bevonjuk, mert ők megint másképp látják ezt a komoly témát. A filmeket az alapítvány kuratóriumának tagjai fogják zsűrizni, a szakmai döntésekben a Komlósi Oktatási Stúdió tanárai is segítségünkre lesznek - tette hozzá Hanti.

Arra, hogy mi lesz a filmek utóélete, még nincs pontos válasz.

Az alapítvány honlapjára mindenképp felkerülnek, de fontos lenne, ha a nyilvánossághoz is eljutnának. Reklámon nem gondolkoztunk – mondja Hanti -, de ha a médiumok bemutatják őket, azzal elégedettek lennénk. A jövőre is biztató, hogy akiket felkértünk, segítsenek a pályázatban, azonnal segítettek. Különböző cégek, vállalatok biztosítják a helyezettek nyereményeit, és nem csak a pályázókat, hanem a felkészítőket is díjazzák.

Az alapítvány 2001 óta működik és 2010-ig tanodája is volt, de a támogatások hiányában megszűnt – tette hozzá Hanti. Civil szervezetekkel és önkéntesekkel együtt sokszor osztottak adományokat, családi programokat, táboroztatásokat szerveztek. Most már felajánlásokból és az adók 1 százalékából tudják fenntartani magukat.

A Kölöknet ezennel felajánlja a filmek bemutatásának a lehetőségét.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás