AjánlóProgram

Mesterségem címere

Bajuszkötő, borotválkozó pemzli, köpölyöző csésze, fogkitörő kulcs, dauergép vagy cipő sarokvas –egykor mindennapos tárgyak, amelyek ma szinte ismeretlenek – ezen tárgyak láthatók a Mesterségem címere kiállításon a Közlekedési Múzeumban. 

A borbélyok és fodrászok ma már kínzóeszköznek tűnő kellékei, borotvái, hajsütő, és formázó alkalmatosságai, a bőrművesek, és a fa mestereinek szerszámai mellett különleges varrógépek kerülnek bemutatásra e speciális tárlaton.

Mivel egykoron a borbélyok seborvosi és egyéb egészségügyi feladatokat is elláttak, a tárlaton ezen szerszámokat, pl. köpölyöző fecskendőt és más „kínzóeszközöket” is kiállítanak.

A kiállításon helyet kap egy múlt század eleji fodrászüzlet és egy asztalosműhely is, a korabeli munkaeszközökkel, köztük olyan különleges fodrász-székkel, amelyből Magyarországon mindösszesen kettő található.

A több száz tárgy között láthatunk évszázados gyalukat, fa és bőrmegmunkáló szerszámokat, szekercéket, amelyekhez hasonlót a mai napig használnak az adott szakma mesterei, és olyan berendezéseket, gépeket, amelyeknek a létét is elfeledtük.

A tárgyak nem a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, vagy más múzeum raktáraiból származnak, hanem magángyűjtők egyedi gyűjteményei mutatkoznak be. A gyűjtők, akik kincseiket most a nyilvánosság elé tárják a Magyar Gyűjtők Társaságának tagjai.

A kiállítás április 28-ig látogatható a Közlekedési Múzeumban (XIV. kerület, Városligeti krt. 11). A tárlat nyitva tartása alatt a Közlekedési Múzeumban a vasárnaponkénti Családi Vasárnap program kiállítás témájával is foglalkozik.
 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás