AjánlóProgram

Szevasz Tavasz!

Honnan a bárány és mi van a nyúlon túl? Vödörből vagy SMS-ben locsoljunk? Gereblyét vagy laptopot fessünk a piros tojásra?

Napjaink húsvéti ünnepeit a falusi közösségekben és városi terekben egyaránt a kulturális elemek sokszínűsége jellemzi. A keresztény egyházi hagyományokra paraszti és polgári szokások rakódtak, az ezredforduló fogyasztói magatartása pedig egészen új elemekkel bővítette az ünnep tárgyi világát, szokásait.  A húsvéti jelképeket érdemes egyenként szemügyre vennünk, de mai ünnepi szokásaink feltérképezése általában is hasznos lehet. Közös vizsgálódásunk során kiderül, hogy népszokások ma is keletkeznek, hogy az ünnep tárháza nem csak ürül – ahogyan azt sokan vélik – hanem új elemekkel gazdagodik is.

Hímestojás, csokibárány, graffitinyúl

Friss múzeumpedagógiai foglalkozások általános és középiskolás diákoknak archív filmekkel, műtárgyakkal, néprajzi képekkel, közös beszélgetéssel és tojásdíszítési gyakorlatokkal. Ünnep és hétköznap, hagyomány és kortárs kultúra, fogyasztás, locsolkodás és partyzás.

Töltöttrózsa és kakastaréj

Vetítettképes előadás és tojásdíszítési gyakorlat felnőtteknek, benne a hagyományos tojásfestés története, a festett tojások motívumkincse és azok jelentéstartalma, valamint az írókás tojásfestés csínja-bínja a tojás kifújásától a többszínű írott tojásokig.

Élő népművészet

Tárlatvezetések az Élő népművészet című kiállításban a rendezők közreműködésével. A hagyományőrző kézművesség kiemelkedő kortárs alkotásainak tematikus bemutatója.

Míves Hímes

Húsvéti kézműves kiállítás és vásár, ünnepi készülődés, mesterség bemutató, virágültetés, tojásfestés és húsvéti dekoráció készítés április 16-17-én 10-18 óráig.

További információ itt található.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás