Ajánló

Szörny a szekrényben, idegenek, erőszak, halál, betegség, egyedüllét… – mitől fél a gyerek? És hogy reagáljak?

Május a gyerekek mentális egészségének hónapja. Ennek kapcsán több kérdést is körbejárunk majd, mert annyira tabutéma, hogy minden egyes leírt vagy kimondott szó elképesztően fontos. Vajon mi játszódik le abban a gyerekben, aki látszólag jól van? Meddig természetes, és honnan kezd problémává válni a félelem? Melyik korban mitől fél, mitől szorong a gyerek? – A WMN-ről Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember cikkét ajánljuk.

Érdemes az egész kérdést azzal kezdeni, hogy vajon szülőként mit értünk az alatt, hogy „jól van a gyerekek”. Mert ha köhögni kezd vagy kiütések jelennek meg rajta, nem kérdés, hogy orvoshoz kell vinni. Ha viszont magába fordul, dühkitörései lesznek, vagy éppen reggelente képtelen felkelni, mert azt érzi, nincs értelme az életének, akkor nem biztos, hogy ugyanolyan magától értetődő, hogy tényleg nincs jól. (És a legtöbb esetben sajnos nem fordulunk szakemberhez sem.)

Az egyik leggyakoribb gyermeki érzés, amivel minden szülő találkozik, de nem minden esetben tudja jól kezelni, az a félelem.

Minden gyerek fél valamitől. A kisbaba attól, ha egy idegen nyúl felé és felveszi… vagy a kutyaugatástól. A hatévesnek talán megfájdul a gyomra, ha iskolába kell mennie.

Vannak gyerekek, akik több mindentől félnek, vannak, akik csak néhány dologtól – de egy szülő számára kevés nehezebb helyzet van, mint látni a gyereke félelmét.

Ráadásul ma már tudjuk, hogy van „normális félelem”, ami természetes reakció egy stresszes vagy veszélyes helyzetre. Ám akad olyan mértékű félelem is, ami károsan befolyásolja a fejlődést és a gyerek egészségét.

Nézzük először, hogy milyen életkorú gyerekek esetében milyen félelem „normális” – Előrebocsátva, hogy minden gyerek más és más, saját érzelem- és félelemcsomagjuk van, amit korábbi életesemények, és a szülő saját félelmei is befolyásolhatnak.

2–4 évesek

Félelem a sötéttől, az árnyaktól, az egyedül alvástó, az időjárástól (mennydörgés, vihar, stb.), a hangos zajoktól, a bilitől.

5–7 évesek

Félelem a sötéttől, a tűztől, a „rossz emberektől”, az iskolai dolgozatoktól, a többi gyerek reakciójától, az orvostól, az injekciótól, a bogaraktól és más állatoktól.

8–11 évesek

Félelem a „rossz emberektől”, a szellemektől, attól hogy egyedül legyen otthon, a haláltól, a betegségtől, az iskolai kudarctól, a többi gyerek reakciójától.

12–18 évesek

Az ilyen életkorú gyerekek féltik a biztonságukat, és félnek a betegségektől, az iskolai kudarcoktól, a sportvereségtől, attól, ha nyilvánosan kell szerepelni. Általában félnek az erőszaktól is, és attól, hogyan látják őket más emberek. Ebben az életkorban megjelenik még a globális jelenségek miatti félelem is (terrorizmus, természeti katasztrófák, stb.).

A teljes cikk a WMN-en olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás