Család

100 apukából 4 vigyáz a gyerekekre nyáron

100 apukából mindössze 4 vállal a nyári szünet idejére gyermekfelügyeletet, a kényszerű otthon maradás így leginkább a nők „kiváltsága”. Ha minden kötél szakad, felvigyázóként a nagyszülő a leggyakoribb opció, amit a táboroztatás követ – derült ki egy kutatásából, mely többek közt azt vizsgálta, hogy milyen kihívásokat tartogat a nyár a szülőknek.

Ki vigyázzon a gyerekre idén nyáron? – hangzott el a kérdés az évzáró környékén a szülők körében. A REGIO JÁTÉK családosok nyári szokásait vizsgáló felmérése szerint a szinte folyamatos nyári gyermekfelügyelet megoldása szerencsére csak minden harmadik családban okoz némi fejfájást, illetve komolyabb terhet. A feladatot túlnyomó részben maguk a szülők végzik, leginkább az anyukák. 4 családból 3-ban ők vigyáznak tartósan a szünidejét töltő gyerekre, a fordított helyzet ugyanakkor igen ritka: 100 férfiből csak minden 4. vállalja az otthon tartózkodást, míg a családok közel negyedénél apa és anya igyekszik ezt arányosan elosztva megoldani.

Ha nincs kire hagyni a gyereket, akkor a nagyszülő a favorit, 10 családból 9 hagyatkozik a nagymamára és nagypapára. A második legnépszerűbb alternatíva a nyári tábor, ezt a szülők kétharmada veti be, hogy saját magára és/vagy munkájára is legyen ideje. „A családok kétharmada maximum 1 hétig táboroztatja a gyermeket nyáron, 7 napért a többség 20-40 ezer forint közötti összeget hajlandó fizetni” – tette hozzá Gyaraki Dávid, a cég marketingvezetője.

A napvédelem bevett szokás – okostelefon csak vészhelyzetben?

A kutatásból az is kiderült, hogy hétköznap a 14 év alattiak negyede 3-5 órát, míg közel felük 5 óránál is többet tölt kint, hétvégén pedig még ennél is magasabb a napon töltött órák száma. „Ennek ismeretében nem is csoda, hogy a szülők kiemelt figyelmet fordítanak a napvédelemre, többségük (36,9%) legalább naponta kétszer »bevonja« gyermekét, harmaduk egyszer, míg minden negyedik szülő akár 2-3 óránként is” – mondta Gyaraki Dávid. A sok szabadban töltött idő egyébként a nyári játékvásárlási szokásokban is megmutatkozik, melyre a szülők átlagosan 6400 forintot költenek. A legnépszerűbb termékkategóriákat rangsoroló top 10-es lista első 6 helyezettje kültéri: a legjobban a felfújható strand- és homokozójátékok, valamint a labdák fogynak, míg rossz idő esetén a gyerekeket kreatívan lekötő játékokhoz fordulnak a családok, ekkor leggyakrabban társasok és kirakósok kerülnek a kosárba.

A szülőket egyébként leginkább az okoseszközök használata osztja meg. A felmérés szerint egynegyedük egyáltalán nem ad tabletet vagy okostelefont 14 év alatti gyermeke kezébe, közel 40 százalékuk valamilyen szabály szerint már engedélyezi a használatot, míg szintén 40 százalék csak kritikus helyzetekben – ilyen például a nyaralás és utazás – bólint rá.

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás