Család

Az apa hiánya miatt lesz valaki terrorista?

Az apa hiánya vagy meggyengült jelenléte meghatározó lehet abban, hogy egy fiatal szélsőségessé váljon és terrorista szervezetekhez csatlakozzon - jelentette ki egy klinikai szakpszichológus a köztévé hétfő esti műsorában.

Rendes Kriszta véleménye szerint a hagyományos családmodellben az apa erőt sugároz, véd és korlátoz. Azok a fiatalok, akik ezeket a szabályokat nem tapasztalják meg, a családon kívül kezdik keresni őket. Hozzátette: ilyen szociális háttér mellett fordulhat elő az, hogy egy Franciaországban vagy Angliában nevelkedett fiatal kiképzésre megy Szíriába, majd terrorista harcosként tér vissza a szülőföldjére. A klinikai szakpszichológus hangsúlyozta, hogy ezek a fiatalok sok frusztrációt éltek át (például a bőrszínük miatt), és gyakran gettókban nevelkedtek. Ezt a dühöt jól meg tudják lovagolni a terrorista szervezetek, amelyek azt ígérik nekik, hogy a saját kezükbe vehetik az irányítást és igazságot tehetnek.

A gyermekhadseregekről Rendes Kriszta azt mondta: azok még veszélyesebbek lehetnek, mert ott gyakorlatilag "robotokká" változtatják a katonákat, akik között háromévesek is vannak. A gyerekek valószínűleg nem is tudják, mi történik velük, és azzá válnak, amivé nevelni akarják őket. A szélsőségessé vált gyermekek és fiatalok számára nincs igazán visszaút a társadalomba - fogalmazott a klinikai szakpszichológus. Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek kísérleteznek a "deradikalizálással". Ez azonban nagyon összetett folyamat, a gyógyszeres kezeléstől a szociális munkáig sok mindent magában foglal, tulajdonképpen hasonlít egy kábítószeres elvonókúrához, hiszen a résztvevőket teljesen elszigetelik a külvilágtól - mondta.

oktatással a radikalizmus ellen

Tízmillió eurós alapot hoznak létre az EU-tagállamok oktatási és ifjúsági kérdésekben illetékes miniszterei annak érdekében, hogy az oktatással visszaszorítsák a szélsőséges tanok terjedését és elősegítsék az integrációt.

A szélsőséges eszmék visszaszorítása érdekében a 2016-os év az oktatás és az egyetemeken kívüli képzések éve lesz, hozzátéve: az oktatási programokba be kell kapcsolni az újonnan érkezett menedékkérőket is a beilleszkedésük elősegítése érdekében. Az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős tagállami miniszterek tanácsa a párizsi merényletsorozat egyik fő okára, a másodgenerációs fiatalok integrációjának hiányára és az abból levezethető radikalizmus erősödésének megelőzésére koncentrál. A szélsőséges tanok terjedésének egyik lehetséges ellenszere lehet az olyan oktatási program létrehozása, mint az Erasmus+, amely nem csak a diákság számára nyújt lehetőséget a továbbtanulás terén, hanem az újonnan érkezett menedékkérők is bekapcsolódhatnak a programba, ami segíti beilleszkedésüket a társadalomba.

Ezért az ülésező miniszterek 10 millió eurós támogatást javasolnak az oktatási program számára. A sajtótájékoztatón Claude Meisch, Luxemburg oktatási, gyermek és ifjúsági minisztere hangsúlyozta, hogy az oktatás jövőt ad a reményveszett fiatalságnak, ami akár már rövid távon is gátolhatja a szélsőséges világnézet terjedését. Najat Vallaud-Belkacem francia oktatási miniszter az alapvető európai értékek megóvását emelte ki beszédében, hangsúlyozva, hogy a testvériség eszményét erősíti, ha a leszakadókat az oktatás segítségével integráljuk társadalmunkba.

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás