CsaládCsaládi szerepek

Híd a generációk között

Együttműködés a családban

A szülői szerepben felbukkanó nagyszülők gyakori látványa elgondolkodtathat bennünket arról, hogy meddig tart a családon belüli együttműködés és honnantól számít ez a jelenség szerepzavarnak. Horváth Magdolna családterapeuta - akinek írásaival évek óta rendszeresen találkozhatnak a Kölöknet olvasói - és Horváth Ida mediátor nyolc részen át beszélgetnek arról, hogy a családban a különböző generációknak milyen szerepe van. Elsőként éppen arról, hogy időnként felborulnak, átrendeződnek ezek a szerepek. 

A családterapeuta munkája során találkozik olyan esetekkel, ahol egyértelműen szerepzavarról, szereptorzulásról kell beszélni a családon belül. Régen, amikor jellemzően nagycsaládban éltek az emberek, ez a probléma nem merült így fel, mindenki tudta a dolgát, úgymond egy forgatókönyv szerint élték a családok az életüket. Ez egy egészen más szituáció volt, mint napjainkban, amikor a generációk egymástól elszakítva élnek. 

genogram

A genogram technikáról szóló írásunkat, amelyre a beszélgetésben is utalás történik, itt olvashatják.

A mai nagymamák sem azok már, mint a régi nagymamák, mert ők is dolgoznak. Nem biztos, hogy a nagymama és a nagypapa együtt élnek, mint ahogy az sem, hogy a szülők együtt nevelik gyermeküket. Ma már a felállásoknak olyan hihetetlen változatossága tapasztalható, ami nagyon nehézzé teszi az alkalmazkodást mindenki számára a szövevényes családi rendszerhez. 

Az ideális, hagyományos család nem jelentette a múltban sem mindig azt, hogy az jól is működik, azonban az eligazodás a családban lényegesen könnyebb volt, és a szerepek is egyértelműbbek voltak. A ma gyakran tapasztalható helyettes szülői szerep vajon mennyire önkéntes vállalás, vagy inkább a kényszer szülte megoldás? És jó-e ez a nagyszülőnek, a szülőnek, a gyereknek?

Kedves Olvasóink! Örömmel vennénk, ha gondolataikat, véleményüket, tapasztalataikat megosztanák velünk! Akár kommentben, akár a szerkeszto@koloknet.hu címre elküldve, illetve március végéig várjuk a pályaműveket a Mi és a nagyszülők címmel meghirdetett pályázatunkra is. Gondolkodjunk közösen erről a mindannyiunk életét alapvetően befolyásoló témáról!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás