CsaládCsaládi szerepek

Siker, stressz, szexualitás

Férfi a családban

Mikor és mitől érzi magát jól a bőrében manapság egy férfi, miként próbál érvényesülni, hogyan tud megfelelni a családban átélhető szerepeknek? Milyen gondolatok, problémák, örömök foglalkoztatják? Miből sejthetjük meg, és mit tehetünk, ha baj van?

Amikor családot alapítunk, már van egy képünk arról, hogyan szeretnénk élni, hiszen rengeteg tapasztalatot hozunk a gyermekkorunkból. Hogyan viselkednek a szüleink egymással, ki és hogyan dönt fontos kérdésekben, ki osztja be a pénzt, ki mennyire vesz részt a gyermeknevelésben? Meghatározóak ezek az otthonról hozott minták, még akkor is, ha nem tudatosulnak, vagy ha nem értünk egyet a szüleink viselkedésével. Bizonyos dolgokat tudatosan, másokat pedig önkéntelenül átveszünk, de van olyan is, amit éppen ellenkező módon szeretnénk megvalósítani.

Megfelelni egymásnak, megfelelni a külvilágnak

Sokszor nem is vesszük észre, hogy a társunk számára egyik-másik elvárásunk mennyire szokatlan, hiszen a mi régmúlt családi szokásainkból ered. Nem könnyű mindennek megfelelni, főképp úgy, hogy közben ott vannak az általános, a sztereotip férfinak (nőnek) szóló társadalmi elvárások is...

Mit várnak el legtöbbször a férfitól?

A hagyományos nemi szerepeknek megfelelő személyiségvonások alapján: biztonságot, támaszt, védelmet, a család anyagi biztonságának megteremtését, nagyvonalúságot, magabiztosságot, fizikai és lelkierőt.

A férfiember pedig akkor érzi jól magát a bőrében, ha ezeknek az elvárásoknak meg tud felelni. A férfi ősi, zsigeri igénye, hogy el tudja tartani a családját. Ez azonban nem kis feladat. Nem véletlen, hogy a férfiak átlagéletkora rövidebb. Hatalmas terhet és felelősséget viselnek, ami néha az élet minden területére kiterjedő, nehezen elviselhető stresszel jár.

A siker spirálja

A munka és az otthon világa, bármilyen meglepő, a legtöbb férfi életében nagyon is összefügg egymással: a magánélet és a munka világában való sikeresség egymástól elválaszthatatlan spirálként működik. Ha sikeres a munkájában, elégedett lesz magával, jobban tudja teljesíteni az otthon elvárásait, pozitív visszajelzést kap a családjától, ami erősíti az önbizalmát, magabiztossá teszi, s ez kamatozik a munkában, egzisztenciája alakításában. A biztonságos családi háttér növeli a férfi munkakedvét, s a férfi sikerei pozitívan hatnak a család hangulatára.

Vigyázat: kényes egyensúly!

Azonban a túlzott, további teljesítmények hajszolása már felborítja az egyensúlyt. A nő már nem tud örülni férje külső sikereinek, érzelmi igényei kielégítetlenek maradnak. Közben a férfi úgy érzi, nem értékelik családjáért tett erőfeszítéseit, máshol keres kárpótlást (még több munkába menekül vagy külső kapcsolatban vigasztalódik), a pár kapcsolata kiüresedhet. Ezért az egyensúly fenntartására akkor is figyelni kell, amikor éppen jól mennek a dolgok!

Veszélyforrások

Ritka kivételtől eltekintve a férfiak nehezen viselik, ha a nő sikeresebb, vagy ő keres többet. Különösen súlyos helyzetet eredményezhet, ha a férfi elveszti a munkáját. Amíg a nők hasonló helyzetben jobban feltalálják magukat, s az anyai funkciók, háztartási teendők ellátásával jó ideig nem támadja meg őket a feleslegesség érzése, addig a férfiak veszélyeztetettebbek, gyakran depresszióssá válhatnak. Az értéktelenség, feleslegesség, kisebbrendűség érzését néha agresszivitással, alkoholizálással, külső kapcsolattal kompenzálják.

Szexuális teljesítmény

A férfi egzisztenciális, párkapcsolati elégedettségének legérzékenyebb jelzőrendszere a szex. A munkahelyi vagy otthoni feszültségek, egzisztenciális nehézségek szexuális zavarokban nyilvánulhatnak meg, amelyek önértékelési problémákat, szorongást válthatnak ki, és egy negatív spirálban visszahatnak az élet más területeire.

Labilis önértékelésű férfiaknak komoly gondot okozhat a média által közvetített férfieszménynek való megfelelés, hiszen a média azt sugallja, hogy a férfiak bármikor, bármilyen körülmények között kívánják a szexet, mindig készen állnak, aktivitásuk korlátlan. Az elképzelt, feltételezett normáknak való megfelelés sok szenvedést okozhat a párkapcsolatban, és kisebbségi érzéshez, szorongáshoz vezethet. A megfelelés kényszerében elvész a szex öröme, felszabadító, kapcsolaterősítő hatása.

:

A párkapcsolat fejlődése

"Szerelembe esve elképzelhetetlennek tartjuk az életet a párunk nélkül, s akár egyetlen nélküle töltött nap is beláthatatlan távolságnak tűnik. Azután egyszercsak megváltozik a helyzet, s már igényelni kezdjüka külön programokat, ahonnan jó a közös fészekbe hazatérni." Bővebben...

Pedig felmérések, tapasztalatok alapján a nők nem szexuális atlétákra vágynak társuk kiválasztásakor. Tapasztalatok, felmérések alapján a férfiaktól leginkább vágyott tulajdonságok: legyen melegszívű, támaszt nyújtó, intelligens, megértő, érzelmi biztonságot adó, jó humorérzékű, s legyen jó kommunikációs készsége. Vagyis a férfiak szorongása a szexuális megmérettetéstől általában alaptalan (nem a nőből, hanem saját magukból ered). Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a szexuális zavarok egy részének hátterében valóban felfedezhető a túlzottan erős, domináns nő, aki képtelen - még intim helyzetben is - az irányítás átadására, az elfogadásra, a gyengédségre.

A férfiak számára - a közvélekedéssel ellentétben - nem az önmagában vett szexuális élet bír kiemelt jelentőséggel. A szexualitás többnyire a férfiak életében is komoly összefüggésben áll az intimitással, az érzelmi tartalmakkal. A férfi elsődleges érzelmi igénye a bizalom, az elfogadás és az elismerés. Fontos számára annak átélése, hogy ő a hibáival együtt is szerethető, illetve fontos a képességeinek, teljesítményének elismerése.

:

Apaszerepben

"Stabil támasz, kiváló szerető és persze a csemetékért rajongó családapa... Ilyennek kívánja látni őket a külvilág, ám férfi szemszögből nézve nem is olyan könnyű ezeknek az elvárásoknak megfelelni. Gondolunk-e például arra: az, hogy mekkora lehetőséget kapnak a férfiak apaszerepük átélésére, az anyán ugyanannyira múlik." Bővebben...

 
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás