CsaládCsaládi szerepekGyerek

Ikrek a családban

Dupla öröm, dupla gond

„Amikor megtudtam, hogy ikreim lesznek, levegőt sem kaptam. Később váltakozott bennem a büszkeség érzése és a kétségbeesés. Az biztos, hogy a kicsik érkezése teljesen átformálta az életünket. Meg kellett tanulnunk együttműködni, és ez a kezdeti nehézségek után megerősítette a kapcsolatunkat is.”– mesélte egy nyolcéves ikerlányait nevelő apa.

Sajátos életesemény, amikor egy családban ikrek születnek. A szülők a hírre megdöbbennek, maguk sem tudják, örüljenek-e, vagy megijedjenek. Ez az ambivalencia végigkíséri a későbbi folyamatot is, és az ikrek érzéseit is saját helyzetükkel kapcsolatban. Rengeteg öröm, előny, de sok probléma is adódik ebből a helyzetből, amire érdemes felkészülni, a praktikus teendők számbavételétől kezdve a speciális nevelési helyzetekig. Nem lényegtelen a párkapcsolat megerősítése sem, hiszen az ikrek érkezése próbára teszi a legharmonikusabb házasságot is. Néha már az segít, ha előre tudják a szülők, milyen nehézségekkel kell számolni az eljövendő időszakban, és nem egymásban keresik a hibát a feszült helyzetekért, vagy a gyakoribb konfliktusok miatt.

Ha egy családban gyermek születik, szinte törvényszerűen konfliktusok, esetleg kisebb-nagyobb krízisek által alakul ki az új családi egyensúly, amely alkalmas arra, hogy a háromtagúvá bővült család jól tudjon működni. Fokozottabb, intenzívebb a folyamat, ha nem egy, hanem kettő, vagy még több pici érkezik. Ilyenkor a család összefog, s lehetőség van külső segítség igénybevételére is, ami jól jön a háztartási és praktikus teendők megosztásában.

Van valami, ami nem megosztható

Az újszülött és az édesanya kapcsolata a korai időszakban meghatározó. Az anya teljes lényével ráhangolódik a babára, reagál annak igényeire. Ennek következtében a csecsemő megtapasztalja saját fontosságát. Ő diktál, körülötte forog a világ. Ha alkalma van átélni az önzés elsődleges élményét, később képes lesz önzetlenségre is. Az ikreknek az első pillanattól kezdve meg kell osztozni az anyán, aki egyszerre nem tud teljes odaadással fordulni gyermekei felé.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.koloknet.hu/files/240_ikrek_cikkbe.jpg”.

Szerencse, hogy még az egypetéjű ikrek karakterében is van különbség, és ezt az édesanya hamar fel is szokta fedezni. Azt a picit eteti meg hamarabb, akinek sírásából nagyobb türelmetlenséget érez. Megtapasztalja, melyik gyerekét mivel tudja megnyugtatni, vagy elterelni a figyelmét, mi okoz neki örömöt, megelégedettséget. Ennek következtében egyéniségükre hangolódva úgy tud bánni velük, mint két külön személyiséggel.

Fontos, hogy az első perctől kezdve az anya keresse a különbségeket, ismerje fel az eltérő külső, belső tulajdonságokat, és azokat támogassa, fejlessze. Nem szerencsés, ha az anya vagy a család összemossa őket, gyakran nevük helyett „ikrek”-ként beszél róluk, mintha egyedül nem is léteznének.

Ahogyan más testvérkapcsolatban, az iker helyzetben is a gyerekek néha jól kijönnek egymással, időnként pedig gyűlölik egymást, a féltékenység kerül előtérbe. Fontos, hogy a negatív érzelmeket is kifejezhessék, akkor lesz tere a pozitívnak is.

Együtt vagy külön?

:

 

A témához kapcsolódó fórumunkat itt találják.

 

Iskolába kerülésnél sem mindig előny, ha egy osztályba kerülnek, mert megvan az esélye, hogy állandóan egymáshoz hasonlítgatják őket. Ugyanakkor, ha nagyon össze vannak nőve, kialakulhat a páros elszigeteltség. Személyiségük fejlődése érdekében mindenképpen előnyös az ikerkapcsolat lazítása. Ennek következtében kialakulhat saját baráti körük, különböző élményeket élhetnek át, formálódik egyéniségük.

Mindenki hallott, vagy személyesen is átélt olyan tréfákat, amelyeket egymástól a külvilág számára nehezen megkülönböztethető testvérek játszottak el, kihasználva hasonlóságukat.

Ezeket a tréfákat a gyerekek maguktól ösztönösen csak akkor teszik meg, ha már kialakult az önazonosságuk, és játszhatnak összekeverésükkel.

Ha a szülők és a környezet jól kezeli a helyzetet, kialakul a saját egyéniségük, s emellett jó közösségi emberekké válnak, ikertestvérükben pedig jó szövetségest találhatnak. Mindezek kárpótolhatják őket az iker státusz nehézségeiért.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás