CsaládCsaládi szerepekNagyszülő

Segítség és hagyomány

A nagyi és az unokák

Egy gyermek egészséges fejlődéséhez fontos a nagyszülőkkel való kapcsolat. Tapasztalataikban több generáció élményei sűrűsödnek. Érzéseikben, viselkedésükben, szokásaikban, emlékezetükben sokszor tudattalanul hatással vannak az unokákra, az egész családra.

A nyári vakáció időszakában sokan élnek a nagyszülők segítségével: nyáron hosszabb ideig folyamatosan lehetnek együtt, együtt is élhetnek a nagyszülők és unokáik. Gyakran nem a megszokott otthonban, hanem a nagyszülőknél, vagy más helyen nyaralnak, ahol, bár alkalmazkodva a szülők által képviselt elvekhez, mégis nagyobb önállóságot, a megszokott szabályoktól való eltérést enged a vakáció hangulata.

Praktikus szempontok

Családi életciklusok

A nagyszülők bevonása a család életébe komoly tapintatot igényel minden szereplőtől, hiszen a szülők és a nagyszülők generációja egészen más élethelyzetben van, egészen más nehézségekkel küzd. Bővebben...

Ősszel, amikor a gyerekek óvodába, iskolába járnak, másféle feladatai, lehetőségei vannak a nagyszülőknek. Ha idejük, életvitelük engedi, és a szülők igénylik, sokat segíthetnek az unokáikkal kapcsolatos „logisztikai” feladatok megoldásában: oviba, iskolába, különórákra való szállításban és kísérésben, vagy abban, hogy délután fogadják őket, amíg a szüleik hazaérnek. Közös játékkal, beszélgetéssel, tanulásban nyújtott segítséggel hozzájárulhatnak a család működéséhez, harmóniájához, kiegyensúlyozottságához, a szülők tehermentesítéséhez. Mindezt azonban – épp ellenkezőleg, mint a vakációban –, lehetőség szerint a gyermekek otthonában kívánatos megvalósítani, a szülők által kialakított napirend és szokások szerint. Nagyon megterheli (főleg a kisebb gyerekeket), amikor a szülők késő estig való elfoglaltsága miatt hol itt, hol ott alszanak, hordozva magukkal a több napra való felszerelésüket, a sporteszközöket, a hangszereket. Szinte már ők sem tudják, hol is laknak igazán. Ez sajnos az elvált szülők gyermekeinél is gyakori.

A nagyi és a testvérek

Jól hat a családra, amikor a nagyszülő csak az egyik, vagy másik unokával szervez külön programot. Ennek kétoldalú haszna is lehet: Amíg az egyik gyerek a nagyival élvezi kiváltságos helyzetét, addig a másik gyerek a szüleivel kerül kedvező helyzetbe, így mindkét gyerek megéli, hogy csak vele foglalkoznak. De ezzel ellenkezőleg: az is kiváló hatással van a szélesebb családra, ha a nagyi egy-egy hétvégén „begyűjti” az unokákat. Az unokatesók általában remekül mulatnak együtt, egymáshoz való kötődésük erősödik, a szülők pedig egy szusszanásnyi szabadsághoz jutnak...

A nagyszülők, szülők és gyerekek viszonyában, a praktikus elemeken túl, a lényeg magában a kapcsolatban van. Az örökségben, amit a generációk adnak át egymásnak azáltal, hogy a hétköznapi életben egymást kiegészítve, egymást segítve élnek együtt. Találkoznak, beszélgetnek, bensőséges kapcsolatot alakítanak ki egymással. Ebben a kapcsolatban hagyományok, legendák, szokások, minták, képességek, érdeklődési körök, értékrendek hagyományozódnak át észrevétlenül. A családnak gyökere, múltja van, s ezt megtapasztalva, a gyereknek családi kötődése, identitása alakul ki. Az élet folytonossága, a generációk által továbbadott, átöröklött genetikai tulajdonságok mellett, a családtagok történeteinek, szokásainak átadásával valósul meg.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás