CsaládCsaládi szerepek

Chattanácsadás szakértőinkkel

Segítettünk hidat verni a generációk közé

Áprilisban két alkalommal is a család került a chattanácsadás fókuszába, szakértőink azonnal válaszoltak az olvasók kérdéseire. Ezt a rövid áttekintést leginkább azért érdemes átolvasni, hogy látható legyen, milyen jellegű problémák azok, amelyekben egy családterapeuta vagy egy mediátor segíteni tud. 

Bár a hagyományos nagycsaládos együttélési forma, amikor több generáció is egy fedél alatt lakik, viszonylag ritka manapság, a generációk közötti viszony továbbra is meghatározó minden családtag számára. Hiszen nem mindegy, milyen a viszonyunk anyósunkkal-apósunkkal, saját szüleinkkel, ahogy az sem, hogy gyerekeink – az unokák – mennyit és mit kapnak a nagyszülőkből. No és a nagyszülőknek sem mindegy, milyen a kapcsolat köztük és a „fiatalok között”, mennyire vehetnek részt a várva várt unokák életében.

Ezért is szeretnénk itt, a Kölöknet – és testvéroldalunk, a Babanet - hasábjain keresztül olyan információkat, gondolatokat eljuttatni Olvasóinknak, amelyek segítségével valóban felépülhet egyfajta híd a generációk között. Az utóbbi hetekben számtalan cikkben és videóban foglalkoztunk azokkal a problémákkal, súrlódási pontokkal, amelyek feszültséget okozhatnak a szülők és nagyszülők vagy az unokák és nagyszülők között.

De a fentiek mellett igyekeztünk az Olvasók konkrét problémái esetén is segíteni a megoldásban: ezért két olyan chattanácsadást is tartottunk az elmúlt időszakban, amelynek témája ehhez a problémakörhöz kapcsolódott. A tanácsadáson résztvevő szakemberek nagy tapasztalattal rendelkeznek e téren, így a nagyszámú érdeklődő hasznos tippeket kaphatott a konfliktusok feloldására.

Elsőként Horváth Ida mediátor fogadta a látogatók kérdéseit két órán keresztül, 2012. április 18-án testvéroldalunk, a Babanet chat oldalán. Többféle probléma is felvetődött: akadt olyan látogató, aki amiatt kért tanácsot, hogyan segíthet férjének az édesanyjáról való leválásban, egy másik olvasónk pedig abban kért tanácsot, hogyan vegye rá férjét arra, hogy merjen az érzéseiről beszélni. Egy anyuka megosztotta velünk aggodalmait, hogy egészséges kislánya hátrányos helyzetben érezheti magát beteg testvérei mellett a rájuk irányuló extra figyelem és foglalkozás miatt.

Olyan kérdés is érkezett, mely videóink egyikére is tökéletesen rímelt: ebben az esetben a nagymama eszközként használja unokáját az édesanya ellen, aki ebben a helyzetben nem igazán tudott pontos határokat szabni a szülői és a nagyszülői kompetenciáknak. Jelentkezett két kamaszgyerek anyukája is, ahol a szülő a gyerekek felelősségvállalási hiányosságait fájlalta, de közben olyan következményeket rótt rájuk, amely a gyerekek számára nem tette érthetővé az ok-okozati összefüggéseket. S végül, de nem utolsósorban megrendítő volt azzal az olvasóval beszélgetni, aki több éve elhunyt édesanyját nem képes elengedni és a megrekedt gyászmunka immár a családi életére is kihat.

A második tanácsadáson Horváth Magdolna családterapeutát kérdezhették látogatóink, 2012. április 26-án szintén testvéroldalunk, a Babanet chat oldalán. A szülői lét kérdéseivel foglalkozó tanácsadáson felmerült a beszédfejlődéssel kapcsolatos kérdés, de természetesen itt is felbukkant a generációk közötti konfliktusok serege. Egyik olvasónk azt nehezményezte, hogy a férje szülei, akikkel együtt is laknak, mindenbe beleszólnak a gyerekneveléssel kapcsolatban és állandó kritikával élnek az ő szülőségét illetően. Egy másik olvasónk arról számolt be, hogy kiskamasz fia és a nagymama között megszakadt az addig meleg és bensőséges kapcsolat, mióta férjével elváltak, amit a kamasz fiú láthatóan rosszul visel.

A válás és az egyedülálló szülői lét nehézségeinek kérdése dominált ezen a tanácsadáson, és az olvasók történetei jól megvilágították azt is, hogy milyen áttételes, indirekt módon is lecsapódhat a gyerekekben a szülők kapcsolatának válsága vagy vége. Eredményezhet akár olyan jelenséget is, hogy a kisgyerek áldott jóságával próbálja kiegyensúlyozni szülei lelki és érzelmi válságát, ám amikor már nem bírja tovább, hirtelen átesve a ló túloldalára kezelhetetlenné válik – amit a szülő természetesen ilyenkor értetlenül fogad.

A tanácsadások a jövőben is folytatódnak: időről-időre továbbra is vendégünk lesz egy-egy szakmájában jártas, hiteles szakértő, hogy más-más témakörben – gyermeknevelés, egészségügyi problémák, érzelmi és lelki gondok - nyújthassunk segítséget Olvasóinknak! Emellett pedig a hagyományos formában is várják a Kölöknet szakértői a kérdéseket, azoktól is, akik most esetleg lemaradtak az online lehetőségről.
 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás