CsaládCsaládi szerepekSzülő

Az a bizonyos férfiminta...

Apaszerepben

Stabil támasz, kiváló szerető és persze a csemetékért rajongó családapa... Ilyennek kívánja látni őket a külvilág, ám férfi szemszögből nézve nem is olyan könnyű ezeknek az elvárásoknak megfelelni. Gondolunk-e például arra: az, hogy mekkora lehetőséget kapnak a férfiak apaszerepük átélésére, az anyán ugyanannyira múlik...

Vannak olyan anyák, akik úgy gondolják, azzal tesznek a legjobbat, ha a családfő hazaérkezéséig mindent elrendeznek, a gyerekek már alszanak, s így tehermentesítik férjüket az otthoni teendőktől. Ez érthető, hiszen a nőknek nagy szükségük van arra is, hogy a párjukkal zavartalanul kettesben legyenek, ám ilyen módon nem alakul ki apa és gyermeke között a valódi és természetes kötődés. A szeretetteljes kapcsolat a mindennapok közös tevékenységeiben erősödik meg, s a fejlődés apró örömeinek átélése utólag nem pótolható.

Természetesen a korai fázisban az apa elsődleges szerepe az anya érzelmi támogatása, ami az ő helyzetéből nézve egyáltalán nem is olyan könnyű. A férfi mellőzöttnek érzi magát, a kicsi mellett háttérbe szorul, és nem kap kellő figyelmet a párjától, akit teljesen lefoglal az újszülött. Természetes érzés lehet ilyenkor a harag, a csalódottság, ám fontos ezen túljutni, hiszen a pár harmonikus és kielégítő kapcsolata a későbbiekben is a legmeghatározóbb a gyerek egészséges fejlődésében - no és természetesen a szülőpár saját életében.

A későbbiek során tradicionálisan apai feladatnak számít a szabályok, a rend képviselete, a pozitív férfias minták megjelenítése. Ezért is fontos, hogy minél több alkalma legyen az apának részt venni gyermeke gondozásában, nevelésében. Eközben nemcsak a kötődés, a szeretet alakul és erősödik, de a gyerek észrevétlenül is megtanulja a férfi-, illetve apa-szerep lényegét, a házastársi kapcsolat viselkedési mintáit. A kislány számára az apja elismerése, rajongása formálja bontakozó nőiességét, önbizalmát, a fiúknál pedig a férfias viselkedés mintája ivódik be az együtt töltött idő alatt.

Persze vannak konfliktusos időszakok is, amikor a fiúgyerek szeretné eltávolítani apját édesanyja mellől, vagy a kislány kisajátítani az édesapját. Azonban ezekre a jelenségekre fel lehet készülni, s ha tudjuk, hogy természetes, nem ördöngösség kezelni ezeket. Az erős, harmonikus párkapcsolat képes túljutni a nehezebb periódusokon. Jó, ha az anya lehetőséget biztosít a párjának, hogy a kapcsolat erősítése érdekében külön programokat is szervezhessen a gyermekekkel. Ezek az apás kirándulások, programok egész életre szóló élményként jelennek meg a emlékezetükben.

Az egyedülálló anyáknak egyszerre kell apai és anyai szerepet nyújtaniuk. Nekik kell képviselniük a szigort, s ugyanúgy a melegséget, a megbocsátó szeretetet is, ami az anyának és a gyereknek egyaránt nehezen feldolgozható helyzetet jelent.

Sajnos a férfiak fokozott munkaterhelése és a pedagóguspálya elnőiesedése miatt a gyerekek egyre kevesebb férfias mintát látnak a környezetükben. Mindenki jól járna, ha sikerülne őket közelebb csábítani...

:

Férfi a családban

Mikor és mitől érzi magát jól a bőrében manapság egy férfi, miként próbál érvényesülni, hogyan tud megfelelni a családban átélhető szerepeknek? Milyen gondolatok, problémák, örömök foglalkoztatják? Miből sejthetjük meg, és mit tehetünk, ha baj van? Bővebben...

 
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás