CsaládCsaládi szerepekSzülő

Valóban jó szülőnek lenni?

Gondolatok a Beszélnünk kell Kevinről című film kapcsán

A Kölöknet szlogenje, hogy jó szülőnek lenni, egyszerre jelenti azt, hogy jó dolog szülőnek lenni és azt is, hogy mindenki képes arra, hogy jó szülő legyen. 

Vagy legalábbis a többség. Persze mi is elkövetünk rengeteg hibát, elkényeztetjük a gyereket, vagy túl kemények vagyunk. (A nevelési csapdákról lásd cikkeinket itt.). És persze van, amikor nem egyértelmű üzeneteket küldünk a gyereknek, amit a pszihológia kettős kötésnek (double bind) hív.

Ennek már komoly veszélyei vannak, hiszen a skizofrénia kialakulásának is egyik oka lehet. És van, amikor rosszul szeretünk, bántjuk a gyereket fizikailag vagy érzelmileg, ennek skálája is széles, a közvélemény által elfogadott taslitól, kokitól és sallertől (ami a szakértők és gyermekvédők szerint egyáltalán nem elfogadható és az erőszak előszobáját jelenti, tehát itt kellene kezdeni a felvilágosítást) egészen a másik végletig.

(Erről lásd a Kölökneten: Érzelmi bántalmazásGyermekbántalmazás – beszéljünk róla!Lehet-e verni a gyerekeket?).

Ugyanakkor ezek mind valamilyen kötődést is jelentenek, mégha néha rettenetest is. Viszont vannak, akik képtelenek szeretni a gyerekeiket és elhanyagolják, elutasítják őket. A gyermeknek ártó szülő gyakran tudatlanságból cselekszik, nincs tisztában vele, milyen káros a tevékenysége.

És valljuk be, kettőn áll a vásár. Sokszor a kisgyerekek sem azok az édes kisbabák, akiknek álmodjuk őket. Ők is rendelkeznek már valamilyen személyiséggel, génkészlettel és erőteljesen alakítják a szülő-gyermek kapcsolatot. Sok szülőt váratlanul ér, ha nem érzi a gyermek pozitív visszajelzéseit. Van, amikor a gyermek viselkedésére létezik magyarázat (az autizmusról lásd még: Esőgyerek), de gyakran nincs ilyen és a szülők is lehetnek sérültek.

A szülők egy része nem is tud másképp cselekedni, még akkor sem, ha látja ennek végzetes következményeit. Ez pedig általában feldolgozhatatlan. Nem véletlen, hogy ezt a témát kerüljük, mint a forró kását és ha szembejön velünk, nem igazán szeretünk vele találkozni.

Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy az anyaság nem valami automatikus szent feladat, abba bele kell tanulni és bizony, nem mindenki áll készen rá, vagy akarja ezt. Éppen ezért kár is erőltetni. A gyermekvállalás direkt eszközökkel való befolyásolása bizony visszaüt, erről lásd még: Ha egy nő nem akar gyereket, annak nyomós oka van

A tabukkal való kényelmetlen, de izgalmas találkozásra invitál minket az OFOE filmklubja és az ott levetített filmek. A Beszélnünk kell Kevinről című filmről Szekszárdi Júlia írt az OFOE honlapján.

Szekszárdi Júlia cikke is megerősíti azt, hogy ez a film nagyon kegyetlen és igazi kihívást jelent az érző szívű szülők számára.

Ha látták a filmet, osszák meg velünk véleményüket.

Egyéb kapcsolódó cikkeink:

Az elég jó szülő

Pótolhatatlan kötődés

Az iskolai erőszak és a szülő

Iskolai zaklatás - Mi van a háttérben?

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás