Család

A liberális pasik tovább szexelnek - A férfi boldogság titka

A valaha volt leghosszabb longitudinális vizsgálat eredményeit ismerhetjük meg egy 2012-ben megjelent könyvben. A kutatás során 1938-tól követték a Harvard Egyetem 283 férfi hallgatóját napjainkig, arra keresve a választ, mi teszi a férfiakat boldoggá.

A kutatás néhány meglepő tanulsága, hogy aki boldog öregkorában, nem biztos, hogy az volt középkorúként is, és persze vica versa.  A jó hír, hogy bármikor lehetünk boldogok. Az is kiderül, hogy habár a keserves gyermekkort ki lehet előbb-utóbb heverni, de akinek boldog gyermekkora volt, az ebből egy egész életre erőt merít. A házasság igazán a hetvenen felüli férfiakat teszi boldoggá (sajnos csak férfiakra vonatkozott a vizsgálat, érdekes lenne a női oldal véleménye is), nyolcvan felett pedig már nem annyira a gének, mint az ötven éves kor előttről származó rossz vagy jó szokások határozzák meg a fizikai jól létet. Alapvetően a méltóságteljes és vitális öregedést inkább meghatározzák saját szokásaink, mint génjeink. Az egyik legfontosabb eredménynek a szerzők azt tartják, hogy a legdestruktívabb faktora a boldogságnak az alkoholizmus. Szinte ez volt az egyetlen valódi oka a mintában bekövetkezett válásoknak. Az alkoholizmus gyakran párosult neurózissal, depresszióval és a magas intelligenciahányados sem jelentett menekvést ebben a spirálban.

 

Habár a politikai hovatartozás és az IQ szint sem meghatározó a boldogság terén, az azért érdekes, hogy a konzervatív férfiak 68 éves koruk körül hagynak fel a szexszel, míg a liberálisok még nyolcvanas éveikben is aktívak. A legmeghatározóbb boldogságfaktort mindazonáltal a szeretetteljes kapcsolatok jelentik. Sőt, az anyagiakat tekintve is előnyt jelentenek. Azok, akik úgy találták, hogy nagyon szeretetteljes kapcsolatban élnek, jóval többet kerestek kapcsolataikat ridegebbnek megítélő társaiknál.

Igen érdekes, bár nem meglepő, hogy az anyjukkal gyermekkorukban jó kapcsolatban lévő férfiak is jobban kerestek azoknál, akiknek az édesanyja kevésbé volt odaadó. Sőt, akiknek ilyen értelemben sivárabb volt a gyermekkora, később hajlamosabbá váltak a az időskori elbutulásra. A jó anya-fiú kapcsolat egyben jótékony hatással van a férfiak munkahelyi hatékonyságára is. Az apával való jó kapcsolat pedig lazábbá és felszabadultabbá teszi őket az életük során. Az anya hatása 75 éves kor után tűnik el, úgy látszik, ennyi idő kell egy férfinak, hogy kiheverje a gyermekkorát és az anyját.

George Vaillant, a kutatás utolsó három évtizedének vezetője szerint egy szóban össze lehet foglalni a férfi boldogság titkát: szeretet.
De ezt már a Beatles óta tudjuk: All you need is love!

A cikk forrása

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás