Család

Egészségesebbek azok a gyerekek, akiknek jó a kapcsolatuk szüleikkel

Azok a gyerekek, akik tehetősebb családban nőnek fel, egészségesebbek. És hosszú távon azok is maradnak. Abban az esetben viszont, ha a szülő-gyerek kapcsolat nem szeretetteljes vagy családon belüli erőszak van, ez a pozitív hatás semmissé válik, állítja a Baylor Egyetem egyik friss kutatása. 

Abban az esetben például, ha a szülő-gyerek kapcsolat feszült vagy bántalmazó, az étkezések kevésbé koordináltak a családban. Ilyenkor a gyerekek szívesebben esznek cukros vagy magas zsírtartalmú ételeket a főétkezések között, vagy akár azok helyett. Az alvás és a napi rutin egyéb tevékenységei szintén szabálytalanok, ezért a gyerek nem ismeri meg az egészséges életmódot, illetve szociális és érzelmi készségei is gyengébbek lesznek. Ezek azonban fontosak lennének ahhoz, hogy egész élete során sikeres legyen.

Fordított megközelítésben azonban: hiába próbálják egészséges életmódra nevelni gyermekeiket a szegényebb családban élő szülők, ez nem ellensúlyozza azokat a hatásokat, amelyeket a rosszabb körülmények eredményeznek. A korábbi kutatások azt mutatják, hogy a kevésbé iskolázott és rosszabbul fizetett szülők gyakrabban fenyegetőznek vagy utasítgatják gyerekeiket, minthogy együttműködve megbeszélnék a problémákat. Ez pedig a meleg családi légkör kárára van. Ráadásul a megbetegedések aránya magasabb azon felnőttek körében, akik bántalmazó, erőszakos vagy nem szeretetteljes környezetben nőttek fel.

 

A cikk forrása: http://www.parent.co

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás